PROMENA KOD DAMA

U istraživanju je učestvovalo 139 žena starosti od 23 do 35 godina, od kojih je kod nekih bila primenjivana oralna kontracepcija.

Novo istraživanje sprovedeno u Kanadi pokazalo je da svakodnevna upotreba pilula za kontrolu rađanja može imati sličan efekat na ženski mozak kao alkohol, menjajući delove njihovog mozga odgovorne za inhibicije, donošenje odluka i kontrolu impulsa.

oralna kontracepcija

Studija, objavljena u „Frontiers in Endocrinology“, analizirala je efekte oralnih kontraceptiva, koje uzima skoro dve trećine žena od 15 do 49 godina, na mozgu.

„Kada se prepisuju oralni kontraceptivi, devojke i žene su obaveštene o različitim fizičkim nuspojavama, kao što je da će hormoni koje uzimaju prekinuti menstrualni ciklus i sprečiti ovulaciju“, kaže autorka studije Aleksandra Brujar, istraživač na Univerzitetu u Kvebeku u Montrealu. Međutim, dodala je da, dejstvo tableta na mozak nije detaljno istraženo, niti su žene na njih upozoravane.

U istraživanju je učestvovalo 139 žena starosti od 23 do 35 godina, od kojih su neke u to vreme koristile oralnu kontracepciju, neke su do tada već prestale da je uzimaju, a neke od žena nikada nisu uzimale hormonsku kontracepciju i 41 muškarac.

U poređenju sa muškarcima, žene koje koriste kontraceptivne pilule imale su tanji ventromedijalni prefrontalni korteks, koji je inače odgovoran za regulaciju emocija, kao što je smanjenje signala straha u sigurnim situacijama“, rekao je Brujar, a stanjivanje tog dela moglo bi da znači i narušenu emocionalnu regulaciju.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

„Međutim, čini se da se proređivanje može preokrenuti nakon prestanka uzimanja pilula, pošto bivše korisnice kontraceptiva nisu pokazali iste rezultate, ali su potrebna dalja istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi“, rekla je ona i dodala da je cilj njihovog rada nije da se protive upotrebi kombinovanih oralnih kontraceptiva, već da učine da žene budu svesne da pilula može da utiče na njihov mozak.

Inače. neke prethodne studije za žene koje su počele da uzimaju kontracepciju kao tinejdžerke pokazale su povećan rizik od depresije, a neke su čak tvrdile da su se nakon prestanka uzimanja pilula promenile njihove preferencije u izboru seksualnih partnera, što su neke žene i same potvrdile.

‘Muž me je nazvao sebičnom jer sam naručila tortu za rođendan svog deteta koju mogu i ja da jedem’

„Moj ukus za muškarce uveliko varira u zavisnosti od toga kada uzimam pilule i kada nisam“, rekla je jedna žena. „Rečeno nam je da postoji mogućnost mučnine, povećanja telesne težine, promene raspoloženja i sve mi se to čini podnošljivim, ali vas lekari ne upozoravaju da tablete utiču na vaša osećanja i želje“, rekla je jedna od njih za „Post“.

Izvor: Vecernji.hr