PAPRENO SKUPO

Vojvođanska mesta su poznata po plodnim oranicama, a visoke cene zemljišta, osim u opštini Kać, su i u Futogu, Surčinu, Dobanovcima, Jakovu…

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta u Srbiji prodat je ove godine na teritoriji Novog Sada, tačnije u opštini Kać po ceni od 76 EUR za metar kvadratni za parcelu površine 19.743 kvadratna metra koju je platio neverovatnih 1,5 mil EUR ili 176 miliona dinara.

kać

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prošle godine je u Kaću prodata oranica po ceni od 40 EUR za metar kvadratni, a kupljeno nešto više od pola hektara, a sada je iznos jedne oranice u ovom mestašcetu skoro dupliran i iznosi 76 EUR za metar kvadratni.

Cene poljoprivrednog zemljišta poslednjih godina vrtoglavo rastu, a prema rečima stručnjaka biće sve više.

Samo u poslednje tri godine cene oranica u pojedinim delovima naše zemlje su praktično utrostručene.

Inače, najskuplja njiva u Kaću, prodata po ceni od 76 EUR za kvadrat je najviša ikada postignuta cena u našoj zemlji i s obzirom da je budući vlasnik kupio oko dva hektara ove njive, hektar ga košta neverovatnih 760.000 EUR!

Vojvođanska mesta su i inače poznata po plodnim oranicama, a visoke su cene i u Futogu, ali u okolini Beograda u Surčinu i Dobanovcima, Jakovu.

Izvor: Informer