NOVA SVETINJA U SRPSKOJ

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je Hram Svetog Save u Foči, a kum je bio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je u Foči da oni koji vode Republiku Srpsku kao retko kada u istoriji srpskog naroda brinu o njegovoj duhovnosti, nema mesta gde nisu učestvovali u izgradnji hramova, i dodao da posle Nemanjića ne zna da li postoji period u kojem je toliko svetinja nicalo.

porfirije u foči

„Verujem da se neću ogrešiti i da neću pogrešiti kada kažem da posle doba Nemanjića ne znam da li postoji period u kojem je toliko svetinja nicalo u našem narodu. To isto važi i za Srbiju, ne ulazeći u to ko kako vidi aktuelnu političku administraciju”, rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas Hram Svetog Save u Foči, a kum je bio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon čina velikog osveštanja, patrijarh je služio svetu arhijerejsku liturgiju.

„Ovo mesto sada je dobilo dušu, smisao, a to što je u centru Foče pravoslavni hram otkriva i pokazuje koji je pravac života ljudi koji ovde žive”, rekao je patrijarh Porfirije u besedi.

foča crkva

On je rekao da je Sveti Sava najbolji primer šta znači biti pravoslavni Srbin, jer je gradio, negovao sebe, svoj narod, činio ga jedinstvenim, jednim u veri, u Hristu, i činio da njegov narod, zato što je oplemenjen pravoslavnom verom, može da bude stvaralački i da traje kroz vekove.

„Sveti Sava je spajao Istok i Zapad i svi koji su se sa njim sretali zavolevši njega zavoleli su i njegov narod”, dodao je patrijarh.

Temelji Hrama Svetog Save, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine. Hram je pokriven 2012, a bogosluženja su počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019. godine, a ostaje da se uradi oslikavanje svodova hrama freskama.

Porfirije je juče stigao u Foču, u dvodnevnu posetu Mitropoliji dabrobosanskoj, a dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Patrijarh je u Hramu Svetog Save u Foči služio svečani čin doksologije sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, arhijerejima i sveštenstvom, a prethodno je posetio opštinu Foča i Bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški”.