PUNJENO PILE NA BEČKI NAČIN

Pile se može puniti na bezbroj raznih način, a ovaj bečki fazon donosi prisustvo i vinjaka i vina, pa čak i teleću kost. Sve to uz druge sastojke doprinosi fantastičnom ukusu ovako pripremljene piletine.

pile na bečki

Sastojci:

1 pile
250 grama svinjskog mlevenog mesa
150 grama lenti dimljene slanine
1 teleća kost
250 grama pileće džigerice i srca
1 češanj belog luka
400 grama malih glavica crnog luka
250 mililitara kisele pavlake
200 mililitara mleka
200 mililitara belog vina
3 šargarepe
1 glavica crnog luka
1 pileća kocka za supu
3 kašike vinjaka
150 grama hleba
1 kašika svinjske masti
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Sredinu hleba iskidamo na parčad, stavimo u sud i prelijemo mlekom. Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u šerpi na zagrejanom ulju. U drugu šerpu sa vodom na šporetu stavimo kocku za supu.

Sitno isečemo pileću džigericu i dodamo u sud sa omekšalim hlebom. Zatim dodamo mleveno meso, sitno isečen beli luk, ispržen crni luk, pobiberimo, posolimo i promešamo. Pile posolimo i pobiberimo sa unutrašnje i spoljašnje strane. Punimo pile filom iz suda. Pomoću prsta između mesa i kožice pileta napravimo prostor koji popunimo preostalim filom. Zašijemo otvor na piletu.

Na rastopljenoj svinjskoj masti, u šerpi na šporetu, pržimo slaninu isečenu na kocke. Kada se slanina isprži u šerpu stavimo punjeno pile. Za vreme prženja pile okrećemo. Kada pile porumeni u šerpu sipamo supu, vinjak, belo vino i dodamo teleću kost. Šerpu poklopimo i ostavimo pile da se dinsta.

Na zagrejanom ulju, u drugoj šerpi, pržimo šargarepe isečene na krugove i male glavice crnog luka, posolimo, pobiberimo i promešamo. Šerpu sa piletom stavimo u rernu i pečemo 60 minuta na 220 stepeni. Šerpu zatim izvadimo iz rerne i stavimo na šporet. Kutlačom tečnost iz šerpe preručimo u sud.

Kada povrće omekša dodamo ga u šerpu sa piletom. Izvadimo teleću kost. Vratimo šerpu u rernu i pečemo još 30 minuta na istoj temperaturi.

Pile stavimo na dasku za sečenje. Sadržinu iz šerpe u formi venca rasporedimo na činiju za serviranje. Piletu odstranimo konac i isečemo na polovinu. Dve polovine punjenog pileta serviramo na sredinu činije.

Limun presečemo na polovine koje zasečemo formirajući cvetove. Cvetovima od limuna i grančicama peršuna dekorišemo punjeno pile na bečki način. Prelijemo pile sosom iz šerpe.

Prijatno!