BIZNIS IDEJA

Da li ste se ikada zapitali gde završe stvari iz prtljaga koji se tokom putovanja zagubi na aerodromu, po koje vlasnici nikada ne dođu?

Na oko tri sata vožnje od najprometnijeg aerodroma na svetu, u Atlanti, nalazi se radnja „Anklejmd begidž“ u kojoj se prodaju stvari koje su ostavljene ili zaboravljene na aerodromu.

stvari na aerodromu

Ideju za ovakav biznis vlasnik je dobio pre više od pola veka, a danas u sklopu prodavnice postoji čak i muzej u kome se čuvaju najzanimljiviji pronalasci.

Jedna radnja u Skotsboru, u Alabami, danas je sinonim za drugu šansu za izgubljeni prtljag, a mnogi artikli koji se u njoj prodaju su znatno povoljniji nego u regularnim radnjama, čak i ukoliko su potpuno novi, neotpakovani.

Tradicija duga preko 50 godina

Ideju za ovaj biznis Dojl Ovens je dobio još 1970. godine, kada je na jednoj licitaciji ugledao zanimljiv oglas: za 300 dolara se prodaje čitava paleta kofera po koje vlasnici nikada nisu došli. Nemajući da izgubi ništa osim 300 dolara, Ovens je pozajmio kombi i krenuo iz Alabame put Vašingtona, na lokalnu autobusku stanicu.

Raspakovavši sav kupljeni prtljav, Dojl je organizovao rasprodaju prvo u dvorištu kuće koju je iznajmljivao u to vreme, a odziv stanovnika Alabame, gde je i živeo, bio je fantastičan. Uz podršku porodice, on je napustio svoj posao u osiguravajućoj kući i ušao u preduzetničke vode.

Malo pomalo, Dojl je proširivao biznis, pa su ubrzo, pored autobuskih prevoznika, i avio-kompanije postale redovni dobavljači izgubljenog prtljaga. Posao je cvetao sve više i ubrzo je čitava porodica počela Ovensu da pomaže u tome. Tako je „Anklejmd begidž“ postao jedina prodavnica u zemlji u kojoj se mogu pazariti stvari izgubljene za vreme putovanja.

Jedna od najbolje čuvanih šoping tajni

Od samog početka poslovanja, regionalni mediji su bili ushićeni idejom i načinom na koji je Ovensov biznis funkcionisao. Koncept se dopao čak i Opri Vinfri, koja je 1995. godine nazvala „Anklejmd begidž“ jednom od najbolje čuvanih šoping tajni Amerike. Radnja se našla čak i na stranicama najprestižnijih modnih i biznis magazina, od Voga, preko Hafington posta i Vol strit džornala, pa sve do Njujork Tajmsa. Svi do jednog su imali isti zaključak – biznis model poput ovog je jedan u milion.

Danas u prodavnici „Anklejmd Begidž“ kupci mogu pronaći apsolutno sve što im treba – od garderobe najrazličitijih, pa čak i luksuznih brendova, preko telefona i drugih spravica, pa sve do nakita i knjiga. Zbog ovakvog asortimana na jednom mestu, ova radnja predstavlja pravu turističku atrakciju Alabame, koju godišnje posete na milioni turista iz najrazličitijih krajeva sveta.

Krzno medveda, egipatska maska…

Možete samo pretpostaviti šta sve ljudi pokušavaju da prevezu u svojim koferima, i sa kakvim su se sve pronalascima susretali zaposleni u radnji. Neke od pronalazaka, koji su samo čudni, danas krase zidove muzeja koji se nalazi u sklopu prodavnice, a oni koji su pravi istorijski i umetnički artefakti prodati su na najprestižnijim aukcijama, kolekcionarima ili drugim muzejima.

Aluminijumsko protivpožarno odelo, kamera sa spejsšatla, medveđe krzno uvaljano u veliku količinu soli, rogovi divokoza i drugih divljih životinja, egipatska maska koja se koristila u ritualima sahranjivanja, francuske novine iz 1934. godine, vagice za opijum i živa zmija zvečarka – samo su deo zadivljujućih pronalazaka koje su napravili zaposleni u prodavnici.

Za svaki od tih neobičnih pronalazaka na sajtu radnje postoji i kratka priča – u kakvoj je torbi ili koferu stigao, čemu služi (ukoliko je u pitanju neki neobičan predmet koji se vezuje za neku drugu kulturu), kom razdoblju pripada, kao i da li se čuva u njihovom, nekom drugom muzeju ili je možda prešlo u privatnu kolekciju.

Izvor: RT Balkan