PRIRODNA ATRAKCIJA

Jedno od najlepših mesta nalazi se na Staroj planini, ali retko ko zna da uopšte postoji naziva se Rosomački lonci.

Rosomački lonci jedan je od naziva za kanjon Rosomače, reke u istočnoj Srbiji. Kanjon je skriven na Staroj planini, nedaleko od sela Slavinja i na oko 30 kilometara od Pirota, oduzima dah i neverovatno podseća na čuvenu prirodnu atrakciju u Americi.

rosomački lonci

Reka Rosomača pravi neobičan kanjon slojevitih ivica, u kome se nalazi više proširenja sa virovima koja podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je kanjon i dobio ime. Kanjon se još naziva i Rosomačko grlo. U pirotskom kraju kanjon je poznat i kao Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo, Slavinjski lonci.

Kanjon čine slojevite stene, u kojima su usečena proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je i dobio ime. Kanjon je širok najviše pet metar, visok do 70 metara, a dugačak je 500 metara.

Krečnjaci su na bočnim delovima izdubljene klisure nanizani u slojevima, u sedimentima krečnjačkih škriljaca mogu se naći mnogobrojni i raznovrsni amoniti, ostaci izumrlih morskih glavonožaca koji su najčešće imali spiralnu kućicu. Zbog strmine stena, vodi, koja je prozirno bistra i ledena, pošto nikad nije toplija od pet do šest stepeni, skoro je nemoguće prići.

Meštani kažu da je prolaz kroz kanjon moguć jedino kroz reku, a u blizini je stara vodenica i mala pećina. Po predanju, meštani veruju da je njihovo selo jedno od najstarijih naselja u tom kraju. U okolini sela su arheološka nalazišta iz rimskog doba, a kroz selo ide turski vojni put, koji je ranije bio rimski put.

Najbolje vreme za posetu ovog dragulja je leto, kada je jedino i moguće proći kroz kanjon i to ako ste voljni da rizikujete borbu sa rečnom strujom i klizavim stenama.

Najbolji pogled na kanjon Rosomački lonci pruža se sa leve ivice kanjona. Teren je veoma prohodan i sastoji se od kamenitih zaravni sa niskom travom i žbunjem, pa je kretanje veoma jednostavno.

U okolini su sela Slavinja, Visočka Ržana, koja su živopisna i interesantna za obilazak. A selo Slavinja je oko 30 kilometara istočno od Pirota i polazna je tačka za istraživanje kanjona Rosomački lonci, piše klubputnika.org.

Do kanjona iz centra sela stiže se za oko 30 minuta hoda stazicom koja prolazi kroz šumarke i nekoliko livada, a veoma je lako izgubiti je, pa je savet da idete uz reku, pazeći da se nikada previše ne udaljite od staze.

Neposredno pred ulazak u kanjon nalazi se proplanak na kome je stara vodenica. To je idealno mesto za kampovanje.

U selu Slavinja je i interesantna stara Crkva Svetog Đorđa iz 16. veka, živopisana 1844. i u veoma lošem stanju, a ključ je kod nekog od meštana, tako da ćete morati da se raspitate i zamolite nekoga da vam otključa. U selu živi oko četrdesetak ljudi.

Na četiri kilometara od Slavinje je i selo Visočka Ržana, ima više mogućnosti za privatan smeštaj, a i veoma je interesantno, sa starinskim kamenim kućama.

U nekoliko kuća u Slavinji može se iznajmiti smeštaj, ali ljudi koji izdaju sobe i kuće ne žive tamo preko cele godine, pa je najbolje raspitati se u Turističkoj organizaciji Pirot (TOP). Na samo četiri kilometra je selo Visočka Ržana. Ovo selo je dosta veće, pa nudi i više mogućnosti za konačište.

Cene privatnog smeštaja u selima su oko 500-600 dinara po osobi. Ukoliko smeštaj nalazite preko turističke organizacije, moguće je da će biti malo skuplji.

Izvor: Nova.rs