ODLIČAN ZA TEGOBE

Sok od brusnice efikasniji od drugih oblika primene, kao što su kapsule ili tablete, u prevenciji infekcije urinarnog trakta.

Poreklom iz severnih delova SAD, brusnica je popularna superhrana puna korisnih polifenola koji imaju antioksidativna, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva.

sok od brusnice

Brusnice možete kupiti kao sveže ili sušene bobice, ali i u obliku soka ili dodataka.

Mnoge studije su istraživale efekte brusnice na infekcije urinarnog trakta (UTI). Istraživanja sugerišu da brusnice mogu pomoći u sprečavanju ponavljanja ovakvih infekcija.

UTI su uobičajene kod žena starijih od 18 godina. Najmanje 60 procenata žena imalo je najmanje jednu UTI, dok je do 30 procenata imalo više njih. Deca, starije osobe i pacijenti sa kateterima su posebno podložni ovim infekcijama.

Brusnice sadrže proantocijanidine kojima se pripisuje blagotvorno dejstvo brusnice na UTI. Ove materije sprečavaju bakterije koje obično izazivaju UTI, kao što je Escherichia coli (E. coli.), da se vežu za ćelije u urinarnom traktu i izazovu infekciju.

Nedavne smernice sugerišu da proizvodi od brusnice mogu pomoći u smanjenju rizika od ponovljenih UTI kod žena, dece i onih koji su bili podvrgnuti intervencijama kao što je radioterapija bešike. Konzumiranje brusnica je takođe povezano sa 30 odsto smanjenim rizikom od ponovljenih UTI u ovim grupama.

Takođe je utvrđeno da je sok od brusnice efikasniji od drugih oblika primene, kao što su kapsule ili tablete, u prevenciji infekcije urinarnog trakta.

Sprečava infekcije gastrointestinalnog trakta

Proantocijanidini u brusnicama takođe mogu pomoći u suzbijanju stomačnih ili crevnih infekcija izazvanih Helicobacter pilori (H. pilori).

Studija na 522 odrasle osobe sa bakterijom H. pilori otkrila je da su učesnici koji su pili sok od brusnice dva puta dnevno tokom osam nedelja imali 20 odsto manji rizik od infekcije od onih koji su uzimali prah od brusnice ili placebo.

Podržava zdrav nivo šećera u krvi

Pregledom 22 studije zaključeno je da brusnice mogu sniziti šećer u krvi natašte i hemoglobin A1c – test koji meri prosečan nivo šećera u krvi u poslednja tri meseca – kod onih sa dijabetesom tipa 2.

Istraživači sugerišu da su polifenoli u brusnicama odgovorni za ovaj efekat.

Podržava zdravlje srca

Istraživanja takođe sugerišu da brusnice mogu smanjiti neke faktore rizika za srčana oboljenja, kao što su krvni pritisak i indeks telesne mase (BMI).

Osim toga, oni mogu pomoći u povećanju lipoproteina visoke gustine (HDL) ili „dobrog“ holesterola kod osoba mlađih od 50 godina.

Nutritivne vrednosti soka od brusnice

Sto decilitara ili pola šolje soka od brusnice obezbeđuje sledeće hranljive materije:

Ugljeni hidrati: 7,6 grama
Masti: 0,34 grama
Kalcijum: 7 miligrama
Kalijum: 71 miligrama
Magnezijum: 4,4 miligrama
Limunska kiselina: 1.160 miligrama
Vitamin C: 0,63 miligrama
Vlakna: 0
Proteini: 0

Sok od brusnice ima sličan sadržaj šećera kao i drugi sokovi, što treba uzeti u obzir ako pratite unos šećera.

Kako koristiti i čuvati brusnice?

Lako možete dodati brusnice svojoj redovnoj ishrani. Dok se sveže brusnice obično ne konzumiraju sirove zbog svoje kiselosti, često se dodaju u razne recepte.

Brusnica se često zaslađuje i konzumira kao sok ili se koristi za pravljenje sosova. Ekstrakti brusnice i praškovi se mogu dodati jelima.