POSLEDICA DAVNE KATAKLIZME

Dve mrlje, jedna ispod Afrike, a druga u regionu južnog Pacifika, gušće su od svoje okoline. Obe su dvostruko veće mase od Meseca.

Seizmolozi od sedamdesetih govore o dve misteriozne mrlje veličine kontinenata u najdubljem delu Zemljinog omotača, a sada smatraju da su one potencijalno posledica davne kataklizme.

dve mrlje

Dve mrlje, jedna ispod Afrike, a druga u regionu južnog Pacifika, gušće su od svoje okoline. Moguće je da su one ostaci kataklizme iz rane istorije naše planete koja je potencijalno dovela do formiranja Meseca. Naučnici nagađaju da je Zemlju udario objekat veličine Marsa, prozvan Theia, objavili su u sredu.

Ta snažna kolizija, nedavno datirana na pre 4,46 milijardi godina, poslala je delove Zemlje u svemir, što je dovelo do stvaranja Meseca. Ali, ostaci Theie možda su i dalje unutar Zemlje, na dubini tačno iznad njenog jezgra.

Naučnici su kompjuterskom simulacijom istraživali uticaj kataklizme, geofizičke postavke, materijal od kojeg je Theia najverovatnije bila sastavljena i evoluciju Zemljinog omotača.

Na osnovu simulacije utvrdili su da je moguće da je većina Theie apsorbovana u Zemlju, formirajući mrlje, dok su rezidue formirale Mesec.

„Dna tih mrlja su 2.900 kilometara ispod nas. Dve mrlje čine oko dva posto zemljine mase“, rekao je geofizičar Kjan Juan sa američkog univerziteta Caltech, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Nature.

One su otkrivene slanjem seizmičkih talasa koji su usporili u ta dva regiona u odnosu na okolinu. Obe mrlje su dvostruko veće mase od Meseca, objasnio je.

Ako se hipoteze ove studije pokažu istinitima, to bi značilo da se dokazi o koliziji koja je formirala Zemljin satelit nalaze u njoj.

„Nije bilo previše konsenzusa o tome možemo li pronaći dokaze za ovaj događaj, ne samo na Mesecu, već i u nekim vidljivim svojstvima moderne Zemlje“, rekao je Pol Asimov, profesor geologije i geohemije na Caltechu, koautor studije.

Dve mrlje su „najveća odstupanja u strukturi Zemlje“, dodao je.

„To je neverovatno jer možemo otkriti ostatke druge planete – Theie – ako kopamo dovoljno duboko u Zemljin omotač“, nadovezao se astronom i koautor studije Hongping Deng sa Šangajske astronomske opservatorije Kineske akademije nauke.

Smatra se da povećana gustoća mrlja dolazi od visokog nivoa gvožđa – slične kao u Mesečevom kamenju, što bi bilo logično ako su napravljene od istog izvornog materijala kao Theia.

Sticanje boljeg razumevanja pretpostavljenog ogromnog udara moglo bi pružiti uvid u evoluciju Zemlje i drugih planeta Sunčevog sistema.

Izvor: Hina