PRIPREMA ZA ZIMU

Visoke temperature su ove godine potrajale neočekivano dugo, a kako se bliži zima tako i frižider treba pripremiti za hladnije dane.

Martin Lewis, osnivač portala MoneySavingExpert.com je objasnio na koju tačnu temperaturu treba da se podesi vaš frižider i zamrzivač. On je u svojoj emisiji „Martin Lewis Money Show“ na ITV-u prošao kroz načine da pripremite svoj dom za zimu.

frižider

Jedan od njegovih saveta je bio da proverite temperaturu vašeg frižidera i zamrzivača, tako da ne gubite energiju.

„Pet stepeni je prava temperatura za frižider, ništa hladnije. Minus 18 je prava temperatura za zamrzivač.”, rekao je on.

Martin je objasnio kako će britanci plaćati veće račune u odnosu na prošlu zimu, pošto Vlada domaćinstvima ne daje mesečni popust od 66 funti/67 funti kao prošle godine. Računi za energiju su i dalje mnogo veći nego što su bili.

Martin je podelio više načina da dovedete svoj dom u red za zimu, uključujući kako da dobijete besplatne uređaje za uštedu vode i važnu proveru radijatora.

„Nabavite sebi besplatnu opremu za uštedu vode, ako možete, poput tuša u kupatilu koji troši manje vode“, objasnio je i dodao: „Zašto? Zato što se većina vode koju koristimo zagreva. Dakle, koristeći manje vode, plaćamo manje električne energije. Postoje stotine ovih besplatnih sredstava koje su vam dostupni. Prošetajte po kući i proverite da li su uključeni radijatori u sobama u kojima ne boravite. Tako je jednostavno.“

Konačno, Martin je podsetio da proverite temperaturu protoka vašeg bojlera – i upozorio da je kod većine ljudi podešena na previsoku temperaturu.

„Kombi bojleri imaju pravi protok, temperaturu vode koja teče oko sistema. Često je podešen na nedovoljno visok stepen i smanjivanjem, nećete primetiti nikakvu razliku, grejanje se neće promeniti, ali vam može uštedeti 100 funti godišnje“, objasnio je.

Izvor: BIZLife