TELEĆA PAŠTETA NA ENGLESKI NAČIN

Teleća pašteta spremljena na engleski način servira se kao hladno predjelo, a njena istorija datira iz davnih vremena britanskog kraljevstva.

teleća pašteta

Sastojci:

1 kilogram telećeg mesa od ruže
2 glavice crnog luka
1,2 kilogrrama lenti dimljene slanine
peršun
1 kašičica tucane paprike
muskatni oraščić
7-8 karanfilića
2 grančice ruzmarina
1 kašika majorana
3-4 lovorova lista
štapić cimeta
200 mililitara belog vina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu, na šporetu, stavimo karanfiliće, ruzmarin, lovorove listove, majoran, štapić cimeta, tucanu papriku i promešamo. Propržene začine preručimo u drvenu činiju, posolimo, dodamo malo rendanog muskatnog oraščića i usitnimo tučkom. Preručimo začine kroz cediljku u sud. Glavice crnog luka sitno isečemo. Alatkom sameljemo peršun.

Meso isečemo na tanke šnicle. Šnicle posolimo sa obe strane, pobiberimo i istanjimo kuvarskim čekićem. Celu unutrašnjost pravugaonog kalupa obložimo lentama slanine ne savijajući krajeve. U kalup nanesemo deo isečenog crnog luka, samleven peršun, nanesemo mešavinu začina iz suda i pobiberimo. Zatim u kalup poređamo šnicle. Na šnicle poređamo lente sla- nine. Ponovo nanesemo isečen crni luk. Na luk poređamo šnicle na koje nanesemo mešavinu začina i samleven peršun.

Ređamo lente slanine i nanesemo preostali isečen luk, preostali samleven peršun, mešavinu začina i poređamo preostale šnicle. Na šnicle nanesemo preostalu mešavinu začina, sipamo belo vino i šnicle prekrijemo krajevima slanine.

Pečemo dva sata na 200 stepeni. Paštetu prekrijemo činijom na koju stavimo teg i ostavimo da odstoji 24 sata. Paštetu prevrnemo na dasku za sečenje i isečemo na parčad.

Činiju za serviranje ukrasimo listovima zelene salate. Zatim na činiju stepenasto poređamo parčad paštete. Sa nekoliko krugova crvene paprike na dve strane činije dekorišemo paštetu.

Prijatno!