TORTA OD TELEĆE CRNE DŽIGERICE

Torta od teleće crne džigerice je specijalitet za svaku preporuku i kao ideja da se ovako nešto napravi, a i zbog posebnog ukusa.

torta od džigerice

Sastojci:

500 grama teleće crne džigerice
2 jaja
1 zemička
1 glavica crnog luka
150 mililitara mleka
100 grama putera
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo na zagrejanom puteru u šerpi na šporetu. Luk posolimo i pobiberimo. Kada luk omekša sklonimo tiganj sa šporeta. Zemičku iskidamo na parčad, stavimo u sud i prelijemo mlekom. Omekšanoj zemički kroz cediljku istisnemo višak mleka. Džigericu i zemičku sameljemo u mašini i stavimo u sud. Dodamo ispržen luk, posolimo, pobiberimo i promešamo. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca.

U sud sa žumancima dodamo preostali puter, posolimo i mutimo mikserom dok puter ne postane penast. Dodamo smesu od džigerice i mešamo žicom za mućenje dok se sastojci ne sjedine. Belanca posolimo i izmutimo mikserom.

U sud sa izmućenim belancima dodamo prethodno pripremljenu smesu i promešamo kuvarskom lopaticom. Kalup za kuglof namažemo puterom. U kalup nanesemo smesu.

Preostali puter rastopimo i nanesemo na smesu u kalupu. Pečemo 40 minuta na 230 stepeni. U sud stavimo listove zelene salate, rukole i grančice peršuna. Poprskamo maslinovim uljem i posolimo i prelijemo limunovim sokom.

Promešamo salatu i stavimo na činiju za serviranje. Kalup sa ispečenom tortom prevrnemo na dasku za sečenje.

Sečemo tortu na parčad. Parčad torte stepenasto u krug poređamo na tanjir za serviranje. Paradajz isečemo na polukrugove koje stepenasto, u krug, poređamo po krajevima tanjira za serviranje.

Prijatno!