ANEDROTTO

Otkriven je recept za spremanje patke, za koji stručnjaci kažu da na sto vraća „raskoš svečanog obeda plemstva iz tadašnjih vremena“.

U italijanskom Bergamu, u taverni koja revitalizuje zaboravljena jela, otkriven je recept nepoznatog autora s kraja 17. i početka 18. veka pod nazivom „Il Cocho bergamasco alla Casalenga“, star oko 400 godina sa uputstvima za pripremu pečene patke.

otkriven recept

Vlasnici taverne na trpezu vraćaju zaboravljeno jelo – „anedrotto“, koristeći namirnice, začine, ukuse i odavno iščezli način pripreme, te nastoje da ožive gastronomski delikates koji je vreme izmenilo ili izbrisalo iz sećanja.

Po receptu, za koji stručnjaci kažu da na sto vraća „raskoš svečanog obeda plemstva iz tadašnjih vremena“ patka se pekla sa začinima poput ruzmarina, karanfilića i malo bibera, a nadev se pripremao od iznutrica proprženih na ulju s lukom, šargarepom, celerom, belim lukom, peršunom, hlebom natopljenim u mleko i jaje, a u novoj varijanti glavni kuvar dodaje i žitarice.

Po izvornom receptu, patka se potom pekla u bujonu od kuvanih kostiju i belom vinu, te se servirala uz sedam priloga, među kojima su kupus, karfiol, začinsko bilje, dve vrste palente, šargarepa i pire od krompira.

„Uz malo modernizovan ‘bakin’ recept, hteli smo da oživimo to gastronomsko istraživanje jer verujemo da je važno ljudima ponuditi deo istorije koja se odvijala na trpezama u domovima, gostionicama, konobama ili na dvorovima. Želimo da im ponudimo nestalu tradiciju“, rekla je Elisa Taioki, vlasnica novootvorenog restorana „Taiocchino“, koji vodi sa suprugom.

Izvor: Hina