IMA IH ČETIRI

Medicinski stručnjaci dele savete koji vitamini su najefikasniji u zaštiti od prehlade i gripa.

Vitamini mogu pomoći održavanju funkcije vašeg imuniteta kako bi se borio protiv infekcija, posebno tokom sezone prehlade i gripa.

vitamini najefikasniji

Međutim, potraga za odgovarajućim vitaminima koji poboljšavaju imuni sistem može izgledati stresno. Kako bi olakšali sebi posao, lekari su za The Healthy otkrili koje su vitamini najefikasniji tokom sezone virusa.

Ispitani lekari se obično oslanjaju na izvore hrane, a ne na tablete.

“Moj glavni cilj je osigurati da sam nutritivno uravnotežena kako bi imala snažan imunološki sistem koji se bori protiv bolesti”, rekla je dr. Šeron Palmer.

Za neke ljude, taj balans može uključivati vitamine ili dodatke prehrani.

“Ako imate nedostatke hranjivih stvari, dodaci mogu pomoći u jačanju imuniteta”, objašnjava nutricionista Ali Bandier.

Ipak, većina ljudi ne ispunjava svoje dnevne potrebe za hranjivim stvarima. To znači da za većinu nas dodatna suplementacija odgovarajućim vitaminima može napraviti veliku razliku u održavanju zdravlja.

Odabrani vitamini koje lekari koriste u sezoni virusa:

1. Vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidans koji može ojačati funkciju imunog sistema.

Najbolji način za unos vitamina E je putem hrane. Nedostaci vitamina E su retki, pa kao i kod svega ostalog, previše može biti štetno.

Izvori vitamina E uključuju semenke i orašaste plodove, tamnozeleno lisnato povrće poput spanaća i brokolija, kao i voće kao što su kivi i mango.

2. Vitamin C

Studija iz 2017. godine objavljena u časopisu Nutrients sugeriše da, iako ne može da spreči prehladu, vitamin C je i dalje važan nutrijent za snažan imunitet.

Najbolji način za unos dovoljne količine vitamina C je putem hrane, a namirnice bogate njime uključuju pomorandže, grejp i kivi, jagode, od povrća paradajz, papriku, brokoli, krelj.

Istraživanje iz 2021. godine objavljeno u časopisu BMJ Global Health otkrilo je da vitamini C i D smanjuju rizik od akutnih respiratornih infekcija i skraćuju trajanje simptoma.

3. Vitamin D

Unos dovoljne količine vitamina D putem hrane je teško postići i zato se čini da je uzimanje dodataka vitamina D visoko na popisu mnogih medicinskih stručnjaka.

Osim toga, istraživanje iz 2022. godine ukazuje na to da vitamin D može spriječiti infekciju gripom.

4. Omega-3 masne kiseline

Ako ne jedete ribu, možda ne unosite puno ovog nutrijenta. U tom slučaju, uzimanje dodatka omega-3 masnih kiselina može biti dobro rješenje.

Dr. Palmer kaže da već više od deset godina daje prednost dobrim izvorima omega-3 masnih kiselina u svojoj prehrani.

“Svaki dan u svoju prehranu uključujem gljive, puno vlakana, probiotike i izvor omega-3 masnih kiselina”, kaže Palmer.

Izvor: N1