PROTIV DEBLJINE

Jedan od primera prirodnih namirnica koju možete jesti ako želite da pobedite gojaznost je đumbir.

Gojaznost je globalni problem kome su preko potrebna konkretna rešenja, jer povećava rizik od razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema.

đumbir gojaznost

Ljudi koji su gojazni imaju veću verovatnoću da razviju bolesti srca, moždani udar, dijabetes tipa 2, osteoartritis, bolest masne jetre i određene vrste raka. S druge strane, istraživanje je pokazalo da čak i skroman gubitak težine može poboljšati zdravlje gojaznih pojedinaca i sprečiti stanja povezana sa gojaznošću.

Pravilna ishrana može vam pomoći da sagorite telesne masti i izgubite težinu bez oslanjanja na farmaceutske intervencije koje dolaze sa neprijatnim nuspojavama.

Jedan od primera prirodnih namirnica koju možete jesti ako želite da pobedite gojaznost je đumbir. Ljut i oštar začin koji se široko koristi u azijskoj kuhinji, đumbir ima dugu istoriju upotrebe kao narodni lek za bolove u mišićima, reumatizam, artritis, hipertenziju i loše varenje, ali i za gojaznost. Utvrđeno je da đumbir poseduje antiinflamatorna, antidijabetička i antioksidativna svojstva.

U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Food Science and Biotechnology, korejski istraživači su istraživali efekte suplementacije etanolnim ekstraktom đumbira (SGE) na telesnu težinu, indeks telesne mase (BMI) i nivoe telesne masti kod gojaznih učesnika. Oni su regrutovali osam pojedinaca i nasumično ih dodelili bilo grupi za lečenje ili placebo.

Tokom 12-nedeljnog kliničkog ispitivanja, oni koji su svakodnevno primali SGE dobili su uputstva da prate svoju uobičajenu ishranu i da ne uzimaju nikakve druge dijetetske suplemente ili funkcionalnu hranu. Od učesnika je zatraženo da prijave svoju usklađenost, kao i sve štetne efekte ili promene u njihovom načinu života ili obrascima ishrane dok su uzimali ekstrakt đumbira.

SGE je, prema istraživačima, proizvod od đumbira čiji je sadržaj 6-šogaola povećan kuvanjem na pari i ekstrakcijom etanola. 6-šogaol je aktivna komponenta đumbira čije prednosti uključuju smanjenje upale, zaštitu od oksidativnog stresa i borbu protiv raka.

U ranijoj studiji, istraživači su otkrili da SGE može da preokrene povećanje ukupnog holesterola, triglicerida i lipoproteina niske gustine (lošeg LDL holesterola) uzrokovano ishranom sa visokim sadržajem masti. SGE je takođe pokazao svojstva zaštite jetre smanjenjem akumulacije lipida u tom organu.

U ovoj studiji, istraživači su izvestili da su gojazne osobe koje su svakodnevno uzimale SGE imale značajno nižu srednju telesnu težinu, BMI i nivoe telesne masti na kraju ispitivanja u odnosu na placebo grupu. Samo jedan učesnik u SGE grupi prijavio je neželjeni događaj, iako su istraživači kasnije smatrali da događaj „nije povezan sa SGE“.

Istraživači su efekte SGE protiv gojaznosti pripisali 6-šogaolu, za koji se pokazalo da smanjuje ekspresiju dva proteina koja igraju ključnu ulogu u akumulaciji masnog tkiva.

Takođe je utvrđeno da 6-šogaol u SGE potiskuje ekspresiju gena uključenih u lipogenezu (formiranje masti) i insulinsku rezistenciju.

Imajući u vidu njihove nalaze, istraživači su zaključili da bi kombinovanje modifikacija zdravog načina života sa suplementacijom SGE moglo biti efikasna strategija upravljanja težinom za ljude koji imaju prekomernu težinu ili gojaznost.

Đumbir je moćna lekovita biljka koju možete koristiti kao lek za širok spektar bolesti.

Kao superhrana, đumbir je takođe odličan izvor esencijalnih hranljivih materija, kao što su vitamini B kompleksa, vitamin C, kalcijum, gvožđe i fosfor, koji vam mogu pomoći u borbi protiv gojaznosti.