ZDRAVLJE OD TEMENA

Zdrava koža glave ključna je za vaše opšte zdravlje, pa ako imate problema sa vlasištem možda je vreme da unesete neke promene u svoje svakodnevne navike.

Zdrava koža glave pomaže u stvaranju zdrave kose. Ako je vaša koža glave nezdrava, možete osetiti različite simptome kao što su kraste, ljuspice, svrab, neprijatni osip, gubitak kose, crvene mrlje i rane.

koža glave

Koža na vašem skalpu (koža lobanje sa vlasištem) je drugačija od one na ostatku vašeg tela. Skalp sadrži više folikula dlake i ima više lojnih žlezda. Ove male žlezde nalaze se u folikulima dlake i nekim delovima vašeg tela bez dlake i oslobađaju sebum, masnu supstancu koja deluje kao lubrikant za kosu i kožu.

Ovo čini vaš skalp posebno bogatim okruženjem za mikrobe, koji mogu izazvati različite probleme. Perut, najčešće stanje vlasišta, uzrokovano je ubrzanim rastom epidermalnih ćelija na krajnjem sloju kože, koje se ljušte i stvaraju „snežne padavine“ na vašim ramenima.

Dva stanja kože glave koja mogu zahtevati medicinski tretman ili promene načina života su alergijski kontaktni dermatitis i psorijaza.

Alergijski kontaktni dermatitis (ACD)

Alergijski kontaktni dermatitis (ACD) je osip i to je reakcija na kožu glave koja dolazi u direktan kontakt sa alergenom koji izaziva odgovor vašeg imunološkog sistema. Nažalost, ovo se može desiti nekoliko dana nakon kontakta, što otežava utvrđivanje na šta vaše telo reaguje.

ACD simptomi

ACD može biti bolan i svrab, ali u nekim slučajevima može izazvati i curenje u pogođenim područjima. Simptomi teškog slučaja ACD se ponekad mogu zameniti sa infekcijom.

ACD izaziva crvenilo i svrab. Na tamnijim tonovima kože, zahvaćena područja mogu izgledati ružičasta, sivkasta ili ljubičasta.

Ovi faktori mogu izazvati ACD:

Farbanje kose. Parafenilendiamin (PPD) je hemikalija koja se obično koristi kao trajna boja za kosu, ali može naštetiti vašoj koži. PPD je takođe jedan od najčešćih uzroka alergijskog kontaktnog dermatitisa kože glave.

Šamponi i balzami. Različite hemikalije i mirisi u šamponima i balzamima takođe su česti uzroci ACD.

Druge hemikalije. Drugi mogući alergeni ACD uključuju:

  • Kokamidopropil betain
  • Metilizotiazolinon ili metilhloroizotiazolinon
  • Propilen glikol

ACD tretmani

Da biste lečili ACD, morate identifikovati svoj okidač i eliminisati ga.

Pošto ovo može biti teško da sami odredite, možda će vam trebati test da biste saznali na šta je vaše telo alergično.

Konsultujte se sa dermatologom koji vam može preporučiti lokalni steroidni gel, penu, kremu ili mast. Dve do tri nedelje lečenja mogu pomoći u smanjenju upale i raščišćavanju ACD.

Bioderma krema za osetljivu kozu

Psorijaza

Psorijaza pogađa najmanje 1 do 2 procenta opšte populacije i možete je dobiti u bilo kom uzrastu.

Psorijaza može da utiče na bilo koji deo vašeg tela, ali, prema Nacionalnoj fondaciji za psorijazu, najmanje 45 do 56 procenata ljudi sa ovim stanjem razvija je na skalpu. Nažalost, psorijaza na skalpu je jedna od najtežih vrsta za lečenje.

Simptomi psorijaze

Dok psorijaza može biti slična peruti, nakupljanje ćelija kože stvara ljuskave mrlje koje su suve umesto masne. Ako imate psorijazu, fleke na pogođenim područjima mogu da boli, svrbe, da se pojave otvrdline i da krvare.

Ovi faktori mogu izazvati psorijazu:

Stručnjaci smatraju da je psorijaza imunološka disregulacija oko ćelija kože koja uzrokuje da ćelije u gornjem sloju kože nenormalno funkcionišu.

Stres može pogoršati psorijazu, jer uzrokuje povećanje hormona kortizola, koji može pojačati upalu.

Lečenje psorijaze

Nežnija rutina kose može pomoći ako imate psorijazu.

Nemojte šamponirati kosu svaki dan da biste smanjili količinu osipa na koži. Takođe možete probati terapeutsku uljnu kremu.

Ukoliko ove i slične terapije ne reaguju, moguće je laserom ciljati pojedinačne tačke na glavi.

Lokalni steroidi kontrolišu inflamatorni odgovor i oni su najčešći tretman za psorijazu.

Inače, izbegavajte oštre tretmane za kosu i sledite uravnoteženu ishranu kako biste održali zdravlje glave i kose.