UOBIČAJENA PRAKSA

Mešanje maslinovog ulja potrošačkog kvaliteta s alternativama nižeg kvaliteta omogućilo je kriminalcima da ponude konkurentne cene.

Španska civilna garda i italijanski karabinjeri su uz pomoć Europola izveli operaciju u sklopu koje je uhapšeno 11 osoba i zaplenjeno više od 260.000 litara maslinovog ulja neprikladnog za konzumaciju.

maslinovog ulja

Iz Europola su istakli kako je falsifikovanje ekstra devičanskog maslinovog ulja uobičajena praksa, zbog čega je borba protiv toga prioritet, naročito u zemljama proizvodnje.

Istražitelji su utvrdili kako su kriminalci koristili takozvano „lampante ulje“, lošiju varijantu maslinovog ulja, kako bi razredili svoj proizvod.

Lampante maslinovo ulje odlikuje povišena kiselost, nepoželjan ukus i izrazito neugodan miris, zbog čega nije pogodno za konzumaciju. Europol objašnjava da je kombinacija različitih faktora, poput opšte inflacije cena, smanjene proizvodnje maslinovog ulja i sve veće potražnje, stvorila pogodno tlo za lažne proizvođače.

Mešanje maslinovog ulja potrošačkog kvaliteta s alternativama nižeg kvaliteta omogućilo je kriminalcima da ponude konkurentne cene. Međutim, takva nezakonita praksa može uzrokovati rizik za javno zdravlje.

Španki i italijanski istražitelji pretražili su više lokacija. Tako je oko Siudad Reala u centralnoj Španiji uhapšeno 11 osumnjičenih i zaplenjeno 12 bačvi s 260.000 litara krivotvorenog ulja.

Policija je takođe zaplenila četiri vozila i 91.000 evra u gotovini, kao i digitalne i fizičke dokaze.

U italijanskim pokrajinama Siciliji i Toskani istražitelji su pregledali tri fabrike ulja za koje se sumnja da su umešane u nezakonite radnje.

Izvor: Index.hr