BLAGO IZ MORA

Smeđe morske alge su dugo vekova deo tradicionalne ishrane mnogih Azijata, a njihov karotenoid fukoksantin sprečava širenje i razvoj malignih ćelija.

Brojne studije povezuju konzumaciju smeđih morskih algi sa raznim zdravstvenim prednostima. Morske alge su generalno odličan izvor esencijalnih hranljivih materija, jer imaju 10 puta veću količinu minerala od biljaka koje rastu u zemljištu. Zbog toga, ljudi koji redovno konzumiraju morske alge retko pate od nedostatka minerala.

fukoksantin

Osim minerala, morske alge sadrže obilje rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja su ljudima potrebna za održavanje zdravog sistema za varenje. Rastvorljiva vlakna hrane dobre bakterije u vašim crevima i pomažu u smanjenju apsorpcije masti, snižavaju holesterol i stabilizuju nivo šećera u krvi.

Ostala jedinjenja koja podržavaju zdravlje, a kojima su bogate smeđe morske alge, uključuju polisaharide, proteine, polifenole, fitosterole, polinezasićene masne kiseline (omega-3) i karotenoide. Među njima, karotenoidi u smeđim morskim algama, posebno ksantofil i fukoksantin, privukli su interesovanje istraživača zbog svojih korisnih efekata.

Osim što ima antioksidativna, antiinflamatorna, antigojazna i antidijabetička svojstva, utvrđeno je da fukoksantin ima moćne antikancerogene aktivnosti, što ga čini obećavajućim prirodnim jedinjenjem za terapiju raka.

Šta je fukoksantin?

Fukoksantin je pomoćni pigment i glavni karotenoid koji se nalazi u hloroplastima smeđih morskih algi. Snažan antioksidant i hvatač slobodnih radikala sam po sebi, fukoksantin može poboljšati aktivnost antioksidativnih enzima. Studije na životinjama su pokazale da on može da potisne upalu smanjujući ekspresiju proinflamatornih hemikalija.

Karotenoidi poput fukoksantina apsorbuju se u crevima na isti način kao i masti iz ishrane. Jednom kada se proguta, fukoksantin se razlaže digestivnim enzimima u fukoksantinol. U studijama, i fukoksantin i fukoksantinol pokazali su sposobnost da inhibiraju proliferaciju ćelija raka prostate i kolorektalnog karcinoma, pri čemu je fukoksantinol nešto jači od svog prekursora u nižim koncentracijama.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

U nedavno objavljenoj studiji, francuski istraživači su pogledali postojeće dokaze o antikancerogenim aktivnostima fukoksantina i nabrojali različite mehanizme koji leže u osnovi njegovih korisnih efekata.

Oni su primetili da fukoksantin može efikasno da zaustavi rast različitih tipova ćelija raka.

Pokazalo se da deluje na leukemiju, Burkitov limfom, Hodžkinov limfom, rak mokraćne bešike, melanom, rak želuca, rak debelog creva, rak prostate, neuroblastom, rak jetre, rak grlića materice i ćelije raka kostiju.

Protiv dijabetesa i gojaznosti

Pored borbe protiv raka, fukoksantin iz smeđih morskih algi može pomoći u smanjenju telesne težine i nivoa šećera u krvi. Studije pokazuju da efekti fukoksantina protiv gojaznosti mogu biti povezani sa njegovom regulacijom mitohondrijalnog UCP1, proteina koji podstiče sagorevanje masti.

UCP1 se normalno nalazi u smeđem masnom tkivu, vrsti telesne masti koja pomaže u sagorevanju kalorija stvaranjem toplote za regulisanje telesne temperature. Utvrđeno je da fukoksantin povećava ekspresiju UCP1 u belom masnom tkivu, vrsti masti koja je povezana sa gojaznošću. Ovo ne samo da povećava disanje mitohondrija (proces ćelijskog metabolizma), već i promoviše sagorevanje masti za dobijanje energije.

Dok povećava UCP1 u belim masnim ćelijama, studije pokazuju da fukoksantin takođe može da smanji njihovu ekspresiju proinflamatornih signalnih molekula. Veruje se da ovi molekuli doprinose rezistenciji na insulin, dijabetesu tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima. Poboljšavajući osetljivost ćelija na insulin, fukoksantin promoviše ćelijsko uzimanje glukoze iz krvi, što pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi.

Zbog ovih korisnih efekata, istraživači veruju da se fukoksantin iz smeđih morskih algi može koristiti za prevenciju gojaznosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma.