TRACKING PROTECTION

Google će ograničiti web stranice i isključiti kolačiće trećih strana za praćenje korisnika dok surfuju internetom, a evo šta ta promena znači.

Oni su jedan od najvećih kršitelja privatnosti na internetu, ali, od 4. januara, Google počinje da isključuje kolačiće trećih strana, nametljive računarske datoteke koje prate vaše ponašanje.

kolačiće

Tehnološki div nasumično odabira jedan odsto korisnika brauzera Chrome širom sveta, otprilike 30 miliona ljudi, kako bi bili prvi koji će koristiti značku nazvanu „Tracking Protection“.

Google će ograničiti web stranice u korišćenju kolačića trećih strana za praćenje korisnika dok surfuju internetom, a evo šta ta promena znači za vas i hoćete li morati nešto preduzeti kada stupi na snagu.

Ako se nalazite u jedan odsto nasumično odabranih, 4. jnuara ćete videti obaveštenje na Chrome pretraživaču, piše Daily Mail.

“Vi ste među prvima koji isprobavaju Tracking Protection, značku koja ograničava web stranice u korišćenju kolačića trećih strana za praćenje“.

Promena će se automatski odvijati pa će se tokom surfovanja internetom kolačići trećih strana automatski ograničavati, čime će se smanjiti mogućnost praćenja vaše aktivnosti.

Google planira potpuno eliminisati upotrebu kolačića trećih strana kada Tracking Protection stigne za sve korisnike u drugoj polovini 2024. godine.

“Kada je u pitanju poboljšanje privatnosti na internetu, posao nikada nije završen”, izjavila je kompanija.

“Zato u Chromeu nastavljamo ulagati u značke koje štite vaše podatke i pružaju veću kontrolu nad njihovim korišćenjem”, dodali su.

Izvor: N1