POTRAGA ZA NAJPOVOLJNIJIM

Avionske karte često predstavljaju značajan izdatak prilikom planiranja putovanja, posebno s obzirom na aktuelno visoke cene letova. Ipak, postoji način da se ovi troškovi smanje.

Pravilnim pristupom, upotrebom alata i primenom određenih strategija za uštedu novca, moguće je značajno smanjiti troškove standardnih letova – pa čak i za više od polovine. Za to vam nije potrebno prethodno iskustvo, jer su vam dostupne pristupačne avionske karte.

avionske karte

Nažalost, postoji obilje netačnih saveta o tome kako pronaći letove sa popustom i jeftine avionske karte.

Međutim, uprkos tome, postoji posebna strategija koja vam može pomoći u ostvarivanju željenih rezultata. A da biste ih postigli, najbitnije su tačne informacije, koje možete dobiti od turističkih agencija kao što je Lider Travel, ili ih istražiti samostalno.

Razumemo vaše izazove, zato smo sumirali nekoliko bitnih saveta o tome kako pronaći pristupačne avionske karte.

Razbijanje mitova o rezervaciji povoljnih avionskih karata

Svi oni koji istražuju povoljne letove svakako su se suočili s raznim tvrdnjama o najboljem načinu za rezervaciju avionskih karata.

Kada je u pitanju finansijski aspekt, nikada ne manjka tzv. „stručnjaka“ ili uticajnih pojedinaca koji šire netačne informacije.

Ovo su neke od najčešćih zabluda koje ste verovatno čuli – možda čak i sami prihvatili – a koje treba odbaciti ukoliko želite da zaista rezervišete letove po povoljnijim cenama:

Cena avionskih karata je najbolja utorkom

Mit o tome da aviokompanije izbacuju svoje najbolje i najjeftinije letove utorkom postao je široko prihvaćen, ali ova preporuka je netačna. Ne postoji univerzalno povoljan dan za rezervaciju letova kako biste dobili niže cene.

Stari mit o pronalaženju jeftinih letova utorkom je prevaziđen, jer se izuzetni popusti mogu pronaći bilo koji dan tokom nedelje. Cene avionskih karata su nepredvidive, s aviokompanijama koje ažuriraju tarife svaki sat, čime dodaju ili oduzimaju dostupna mesta po određenoj ceni. Zbog toga je nemoguće predvideti najpovoljnije cene za željene letove.

Aviokompanije takođe ne objavljuju javno svoje niskobudžetne tarife, pa traženje grešaka ili izuzetno sniženih avio karata tokom Crnog petka ili unošenjem promotivnih kodova može biti uzaludno. Umesto toga, iskoristite najbolje ponude čim ih primetite.

Cene avio karata rastu što više pretražujete

Ova ustaljena tvrdnja da su „najjeftinije karte utorkom“ predstavlja samo vrh ledenog brega kada su u pitanju mitovi o povoljnim avionskim kartama koje bi trebalo izbrisati iz svog sećanja.

Da li kolačići (cookies) dovode do povećanja cena letova? Ne, nema potrebe mučiti se brisanjem kolačića! Aviokompanije ne prate vaše pretrage i ne dižu cene zbog toga.

Sve dok koristite Google Flights platformu ili direktno pretražujete putem sajta turističke agencije ili aviokompanije, možete biti sigurni.

Nema potrebe ni da brinete o upotrebi inkognito režima iz gorenavedenih razloga. To jednostavno nije istina, iako se ovaj mit dugo širio.

Uprkos želji putnika da veruju u to zbog jednostavnosti i lako razumljivog objašnjenja, istina je da su ovi mitovi potpuno neosnovani.

Koraci za maksimalnoj uštedi i fleksibilnosti

Kada razmišljate o organizaciji vašeg sledećeg putovanja, često sledite uobičajeni obrazac: izaberete destinaciju, definišete datum, rezervišete let i polazak. Međutim, suočavate se s jednim izazovom: ova procedura nosi određene finansijske troškove.

Jedna od najskupljih grešaka u planiranju putovanja je određivanje datuma pre nego što rezervišete letove, što može dovesti do gubitka stotina evra.

Preokrenite ovu situaciju tako što ćete prvo istraživati letove i dozvoliti cenama da vas usmere ka najpovoljnijim datumima.

Ukoliko je moguće prilagoditi se u vezi sa vremenom polaska, moguće je postići značajne finansijske beneficije prilagođavanjem privremenih datuma putovanja. S druge strane, ako već imate rezervisan smeštaj, možda nećete imati mogućnost da iskoristite ovu fleksibilnost.

Nauk koji valja izvući je: Prvo fokusirajte pažnju na rezervaciju letova. Nakon toga se posvetite detaljnijem planiranju preostalih segmenata vašeg putovanja.

Razmišljajte izvan ustaljenih granica

Kada istražujete mogućnosti za ostvarivanje značajnih ušteda tokom putovanja, ključna je fleksibilnost. Osim što možete razmotriti promene u datumima i destinacijama, razmišljanje van ustaljenih parametara može vam pomoći da dodatno smanjite troškove.

Iako možda više volite direktne letove, to ne mora nužno biti najekonomičnija opcija. Ponekad je vredno razmotriti dodatna zaustavljanja, jer ona mogu doprineti značajnim uštedama, posebno kada je reč o putovanjima preko okeana.

Ako ste spremni da investirate više vremena tokom putovanja kako biste ostvarili nižu cenu, to može biti povoljna alternativa.

Zapamtite, prilikom planiranja putovanja, najvažnije je biti fleksibilan i otvoren za nove mogućnosti kako biste uštedeli novac i u potpunosti uživali u putovanju, bez brige o novčaniku.