PRIBLIŽAVANJE HRISTU

Kako mi možemo da načinimo korak ka Bogu? Pre svega svojom željom da budemo poslušni Gospodu…

Približite se Bogu i On će se približiti vama (Poslanica Jakovljeva 4, 8).

Gospod nas sve poziva k sebi, ali na nama je da napravimo prvi korak na tom putu. Ako mi učinimo samo jedan jedini korak ka Bogu, On će napraviti deset koraka ka nama.

korak ka bogu

Setimo se jevanđelske priče o bludnom sinu. Nakon što se pokajao, bludni sin je krenuo natrag ka domu svoga oca, da prizna svoju grešku i zatraži oproštaj od njega. Otac koji je video svog sina dok je ovaj još bio daleko, obradovan njegovom odlukom nije ni malo oklevao, već je imao ljubavi i samilosti da mu pritrči i da ga zagrli.

Zašto je to tako? Zašto nas Bog poziva i očekuje da mi napravimo makar jedan korak ka Njemu? Zato što nas On beskrajno voli i zato što želi da mu mi slobodno, po svojoj volji i bez ikakve prisile, uzvratimo tu ljubav.

Kako mi možemo da načinimo korak ka Bogu? Pre svega svojom željom da budemo poslušni Bogu. Na koji način možemo da pokažemo da u nama postoji ta želja? Bog poznaje naše srce.

Pre nego što mi bilo šta kažemo ili učinimo, On vidi šta želimo, ali da bi naša želja bila istinska i iskrena potrebno je da ona postane delatna.

Dakle, potrebno je da najpre verujemo u Boga, zatim da živimo po toj veri, da učestvujemo u Svetoj Liturgiji, da se pričešćujemo Svetim Darovima, da uznosimo molitve Bogu, da činimo dobra dela svojim bližnjima.

Na taj način približićemo se Bogu i On će se približiti nama.