SAVETI I PREPORUKE

Kako sačuvati kosu od opadanja ili kakav će tretman doktor vama preporučiti zavisi od ličnog razloga gubitka kose.

Gubitak kose obično ne izaziva fizičku bol, ali može biti emocionalno uznemirujuće kad primetite da vam se kosa proređuje, posebno ako vidite praznine između vlasi i kožu glave koja viri na pojedinim mestima.

sačuvati kosu

Srećom, moguće je zaustaviti gubitak kose zahvaljujući različitim neinvazivnim tretmanima, poput onih koje pruža Viviscal, i sprečiti dalje pogoršanje problema.

Zašto se kosa proređuje?

Dva česta stanja uzrokuju većinu gubitka kose povezanog sa starenjem.

Androgenetska alopecija, poznata i kao muški ili ženski oblik gubitka kose, je najčešća. Prvo se primeti proređivanje kose. Koreni kose postaju manji, što vlasi čini tanjim. U nekim slučajevima, folikuli kose potpuno prestaju da proizvode dlaku.

Ovaj tip gubitka kose često proizlazi iz genetike ili hormonalnih promena tokom starenja. Postepeno se manifestuje prema specifičnim obrascima kod oba pola:

  • Kod muškaraca, obično dolazi do povlačenja na čelu ili proređivanja na šavu ili vrhu glave.
  • Kod žena, može zahvatiti veći deo skalpa ili uticati na određena područja poput srednjeg dela, šava i prednjeg dela skalpa. Kod androgenetske alopecije, žene ne ispoljavaju ćelavost na isti način kao muškarci.

Još jedan čest tip gubitka kose naziva se telogeni efuvijum. Ovaj tip proređivanja javlja se naglo, često kao reakcija na emocionalni ili fizički stres. Može se desiti nakon visoke temperature, urinarnih infekcija ili operacije. Ispadanje kose takođe može biti reakcija na osnovno medicinsko stanje ili uzimanje novog leka.

Kako da sačuvate svoju kosu

Kakav tretman će vaš doktor preporučiti zavisi od razloga gubitka kose. Ako je u pitanju telogeni efluvijum, obično će se popraviti sam od sebe ili kada se reši osnovni uzrok. To najčešće traje između tri i šest meseci.

Ako imate problem s androgenetskom alopecijom, tretman je fokusiran na poboljšanje folikula kako bi vaša kosa izgledala gušće i zdravije.

Evo nekoliko tretmana koji vam mogu pomoći:

  • Spoljna primena: Rastvori sa minoksidilom se koriste lokalno protiv opadanja kose. Ova aktivna supstanca je globalno prepoznata za tretiranje ovog problema. Prilikom nanošenja, važno je pratiti uputstvo i naglasiti farmaceutu da li je proizvod namenjen muškarcima ili ženama. Neki proizvodi sa minoksidilom mogu sadržavati jači procenat koji nije preporučljiv za žene (5% minoksidila).
  • Unutrašnja primena: Suplementi protiv opadanja kose sa valitaminima, aminokiselinama i drugim supstancama se koriste za tretman opadanja kose. Ovi proizvodi mogu takođe pomoći kod problema sa rastom noktiju. Nepravilna ishrana je čest uzrok za gubitak kose. Profesionalni frizer Ivan Vasiljev iz Vasiljev Shop-a preporučuje dodatke s vitaminima B, cinkom, biotinom, aminokiselinama, pivskim kvascem ili biljnim ekstraktima za poboljšanje stanja kose i noktiju.
  • Dermokozmetički proizvodi za jačanje kose: Dermokozmetički proizvodi, poput šampona, tonika, maski i seruma, igraju važnu ulogu u poboljšanju rasta kose. Ovi preparati sadrže različite aktivne sastojke sa različitim funkcijama, uključujući poboljšanje cirkulacije krvi u koži glave i stimulaciju matičnih ćelija folikula dlake. Ovi proizvodi ne samo da efikasno čiste kosu, već i pružaju prijatno kozmetičko iskustvo. Kosa postaje meka, a lomljivost se nakon upotrebe smanjuje.

Treba napomenuti da je strpljenje presudno kod rešavanja problema sa gubitkom kose. Zbog prirode rasta kose, očekujte vidljive rezultate tek nakon tri meseca redovne primene.

Kako da unapredite zdravlje kose

Postizanje zdrave kose počinje od unosa osnovnih sastojaka putem uravnotežene ishrane – od ugljenih hidrata, proteina i masti, do vitamina B, cinka i selena.

Ovo je posebno važno za žene koje se suočavaju s alopecijom, među kojima čak 40% pokazuje anemiju, naglašavajući potrebu za adekvatnim unosom gvožđa.

Pružite vašoj kosi odgovarajuću negu prema tipu i specifičnim problemima, bilo da se bavite masnom kosom, tankom kosom ili osetljivim vlasištem.

Sušite kosu hladnim vazduhom ili prirodno, izbegavajte preterano zatezanje repa, koristite farbe za kosu koje ne iritiraju vlasište i redovno šišajte krajeve.

Uz to, ne zaboravite da vaša psiha takođe utiče na zdravlje kose, pa pokušajte da se opustite i posvetite stvarima koje volite. U slučaju ozbiljnih problema, posavetujte se s lekarom.

Kako sačuvati kosu: Zaključak

Očuvanje zdravlja kose zahteva holistički pristup, počevši od uravnotežene ishrane do pravilne nege i emocionalnog blagostanja.

Razumevanje uzroka gubitka kose, kao što su androgenetska alopecija ili telogeni efuvijum, važno je za izbor pravih tretmana.

Spoljni tretmani, poput minoksidila, i unutrašnji suplementi sa vitaminima i mineralima, baza su za održavanje vitalnosti kose. Dermokozmetički proizvodi dodatno pružaju efikasnu negu.

Važno je imati strpljenja  jer vidljive rezultate možete videti tek nakon tri meseca redovne primene. Prilagodite tretman prema vašoj kosi i pridržavajte se saveta stručnjaka.