HLADNOĆA I ISHRANA

Nova istraživanja ukazuju na to da naše navike u ishrani kad je zima zapravo mogu biti korisnije za naš metabolizam.

Tokom leta obično se osećamo zdravije uz sunce i duže dane. Međutim, nova istraživanja sa Univerziteta u Kopenhagenu ukazuju na to da naše navike u ishrani kad je zima zapravo mogu biti korisnije za naš metabolizam.

zima metabolizam

Naučnici su proučavali metabolizam i težinu miševa izloženih zimskom svetlu.

Inspiracija za studiju došla je od značajnih varijacija u dnevnom svetlu širom sveta. Istraživači su želeli da saznaju šta sezonske razlike u svetlu znače za metabolizam.

„Dolazim iz Australije i kada sam prvi put došao u Dansku, nisam navikao na ogromnu razliku u dužini dana između leta i zime, pa me je zanimalo kako bi to moglo da utiče na metabolizam“, rekao je Levin Smol, koji je sproveo istraživanje. sa svojim timom u Centru za istraživanje osnovnog metabolizma na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Istraživači su otkrili da su miševi izloženi zimskom svetlu imali manju težinu i debljanje. Pokazali su redovniji obrazac ishrane tokom 24 sata, što je rezultiralo poboljšanim metaboličkim zdravljem, navodi Science Daily.

Da li razlike u svetlosnim satima utiču na metabolizam? Da, imaju uticaja.

„Dalja istraživanja na ljudima mogu otkriti da promena naše izloženosti veštačkoj svetlosti noću ili izlaganje prirodnom svetlu tokom cele godine može imati koristi od našeg metaboličkog zdravlja“, zaključio je Levin Smol.

Međutim, pošto je istraživanje sprovedeno na miševima kao eksperimentalnim subjektima, ne može se pretpostaviti da isto važi i za ljude.

Izvor: Index.hr