UNOSITI IH SVAKOG DANA

Kao i u celom telu, vitamini igraju veliku ulogu i veoma su značajni za zdrave zube i jake desni.

Jedan od najvažnijih vitamina za naše zdravlje je vitamin C ili askorbinska kiselina, koja ima brojne pozitivne uloge u zdravlju zuba i desni. Ostali vitamini kao što su vitamini D, A i K takođe nisu zanemarljivi za zube.

vitamini za zube

Neka od svojstava koje imaju za oralno zdravlje su smanjenje krvarenja, smanjenje suvoće usta, brže zarastanje tkiva i slično.

Najbolji vitamini za zube i desni

Iako je opšte poznato da vitamini igraju važnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja, specifična istraživanja su često razmatrala njihov uticaj na različite aspekte oralnog zdravlja, uključujući zube i desni.

Dok je studijama teže dokazati da sami vitamini direktno pomažu zdravlju zuba i desni, dokazano je da njihov nedostatak može imati veoma loše posledice.

Tako je istraživanje objavljeno u Journal of Parodontology 2017. godine proučavalo vezu između nivoa vitamina D i bolesti desni. Istraživanja su pokazala da je nizak unos vitamina D povezan sa povećanim rizikom od parodontitisa, upalne bolesti desni.

Rezultati su podržali važnost vitamina D u održavanju zdravih desni.

U nastavku predstavljamo najbolje vitamine za zube i desni.

Vitamin A za zdravlje zubne gleđi i sluzokože

Vitamin A igra glavnu ulogu u oralnom zdravlju podržavajući zdravu oralnu sluzokožu. Posebno je koristan u obliku beta-karotena, a pokazalo se da uzimanje ovog vitamina smanjuje suva usta kod pacijenata, odnosno da stimuliše proizvodnju pljuvačke.

Dovoljna vlažnost sluzokože usne duplje je važna jer smanjuje rizik od nagomilavanja bakterija, karijesa i upale desni.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Mičigenu istraživalo je ulogu ovog vitamina za zdravlje zuba i desni u zarastanju oralnih rana, uključujući povrede desni. Istraživanja su pokazala da vitamin A igra ključnu ulogu u bržem zarastanju i regeneraciji ćelija sluzokože, što može podržati opšte oralno zdravlje.

Zanimljivo je i da vitamin A igra ulogu u regulaciji gena i signala koji su odgovorni za razvoj i funkciju ameloblasta, ćelija koje formiraju gleđ. Vitamin A u obliku retinoida održava normalan razvoj i funkciju ovih ćelija. Nedostatak ovog vitamina za zube može doprineti oralnim problemima.

Evo još nekih razloga zašto je vitamin A dobar za zdravlje zuba i desni:

– ključno je za očuvanje epitelnih ćelija koje oblažu usnu duplju i desni

– štiti od infekcija

– podstiče održavanje normalnih funkcija tkiva

– stimuliše proizvodnju sluzi i time smanjuje nakupljanje bakterija

– štiti od suvih usta

– ubrzava oporavak i zarastanje rana

– štiti od oksidativnog stresa i slobodnih radikala

– pomaže u proizvodnji ameloblasta, ćelija koje učestvuju u formiranju gleđi

Vitamin A se nalazi u mnogim namirnicama. Poznato je da ga dobijamo iz šargarepe i drugog žutog i narandžastog povrća i voća, ali dobar izbor su i jetra, riba poput lososa, tunjevine i bakalara, mleko i mlečni proizvodi poput sira i jogurta.

Vitamin C za zdravlje desni

Smatra se jednim od najvažnijih vitamina za opšte zdravlje, ali se često pominje kao vitamin za zdravlje zuba i desni. Vitamin C je ključan za održavanje zdravlja desni zbog svojih antioksidativnih svojstava, ali i zbog činjenice da vitamin C učestvuje u održavanju nivoa kolagena.

Kolagen je važan deo vezivnog tkiva u desni i odgovoran je za održavanje snage, elastičnosti i strukture. Prisustvo kolagena pomaže desnima da ostanu čvrste, smanjujući rizik od povreda i poboljšavajući opšte zdravlje desni. Pored toga, kolagen pomaže u funkciji parodontalnih ligamenata.

To su vlaknaste strukture koje povezuju zube sa kostima vilice. Kolagen je ključna komponenta ovih ligamenata i doprinosi njihovoj snazi i funkciji, prenosi N1 Zagreb.

Održavanje integriteta parodontalnih ligamenata važno je za stabilnost zuba u vilici. Pomaže i kod bržeg zarastanja rana, održavanja čvrstoće zuba i zarastanja rana. Studije objavljene u časopisu „Critical Reviews in Food Science and Nutrition“ 2016. godine ukazale su na ova svojstva vitamina C i dokazale da podržavaju zdravlje desni, smanjujući upalu i krvarenje.

Ovo su njegove uloge:

– smanjuje krvarenje

Sweden bitter - originalni Šveden biter

– smanjuje upale

– učestvuje u renoviranju i održavanju kolagena koji je ključan za zdravlje desni i vezivnog tkiva

– pomaže u održavanju čvrstoće vezivnog tkiva

– doprinosi bržem zarastanju rana i oštećenih tkiva

– održava čvrstoću zuba

Namirnice koje sadrže veliku količinu vitamina C za zdravlje zuba i desni su agrumi poput pomorandže, limuna, jagoda, paprika, brokolija…

Vitamin D za jake zube

Vitamin D igra važnu ulogu u oralnom zdravlju, jer pomaže u apsorpciji kalcijuma, koji je neophodan za čvrstoću zuba. Kalcijum je osnovni mineral za izgradnju i održavanje čvrstoće kostiju i zuba. Pored kalcijuma, važna je povezanost vitamina D sa drugim mineralima u telu. Neophodan je za zdravlje zubnih kostiju, zubne gleđi i desni.

Osim toga, vitamin D za zube pomaže u održavanju ravnoteže fosfora u telu, minerala koji je veoma važan za zdravlje kostiju i zuba. To su minerali kojih ima najviše u ljudskom telu jer izgrađuju mišićno tkivo, kosti i zube. Osim toga, zajedno utiču na izgradnju i jačanje zubne kosti.

Studije su pokazale vezu između adekvatnog unosa vitamina D i smanjenja rizika od bolesti desni i poboljšanja opšteg oralnog zdravlja.

Vitamin D takođe učestvuje u proizvodnji antioksidanata i važan je vitamin za zdravlje zuba i desni jer:

– podržava zdravlje zuba, desni i gleđi

– smanjuje rizik od parodontalnih bolesti

– utiče na čvrstoću zuba

– ubrzava zarastanje rana

– povećava otpornost na bakterije

– pomaže u održavanju prirodne proizvodnje proteina

Namirnice u kojima se vitamin D nalazi u većim količinama su ribe poput lososa i tunjevine, jaja i mleko. Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svetlost i preporučuje se najmanje 20 minuta dnevno na suncu da biste dobili dovoljan dnevni nivo.

Vitamin E i K za brže zarastanje rana

Vitamin K i vitamin E igraju ulogu u procesu smanjenja krvarenja desni. Konkretno, vitamin K pomaže u bržem zgrušavanju krvi, dok vitamin E podstiče proces zarastanja rana i regeneracije tkiva.

Vitamin E štiti ćelije od oksidativnog stresa, što znači da pomaže u očuvanju imuniteta, odnosno oralnog zdravlja. Oksidativni stres na ćelije može izazvati upalu desni i velike oralne probleme, pa je važno održavati dobar nivo antioksidanata u telu.

Takođe pomaže da se ojača imuni sistem, što znači da daje telu više snage da se odupre infekcijama i bolestima. Slično vitaminu A, ovaj vitamin za zube i desni takođe podstiče vlažnost sluzokože usne duplje.

Vitamin K, koji je ključan za normalno zgrušavanje krvi, takođe pomaže u zarastanju rana u usnoj duplji i na desni. Ovaj vitamin pomaže u zaustavljanju krvarenja i podstiče zarastanje rana.

Evo još nekih prednosti:

– smanjuje i zaustavlja krvarenje desni

– doprinosi održavaju zdravu strukturu desni

– pomaže u održavanju gustine kostiju

– podržava zdravlje zubne gleđi

– ima antiinflamatorna svojstva

Vitamin K dolazi u dva glavna oblika – K1 ili fitomenadion koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću i K2 ili menakinon koji proizvode bakterije u crevima i nalaze se u fermentisanoj hrani.

Ishrana bogata zelenim lisnatim povrćem kao što su kelj, spanać, brokoli i fermentisana hrana kao što su kefir, sir i jaja može obezbediti dobar unos vitamina K. Redovna i raznovrsna ishrana je ključna za obezbeđivanje neophodnih hranljivih materija za zdrave zube i desni.

Izvor: N1