POSLEDICA DOBRE DIJETE

Mediteranska ishrana doprinosi tome da vantelesna oplodnja (VTO) i rezultat tog zahtevnog procesa budu što uspešniji.

Nedavna recenzija objavljena u Reproductive Biomedicine Online ispitala je 27 studija kako bi se videlo kako su različite nutritivne terapije doprinele uspešnosti vantelesne oplodnje (VTO).

mediteranska ishrana vto

Rezultati pregleda su pokazali da mediteranska ishrana može da poveća šanse za uspešan proces VTO. Pored toga, suplementi DHEA, COK-10, melatonin, mio-inozitol i omega-3 masne kiseline mogu poboljšati uspeh VTO u određenim situacijama.

Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se razumelo više o tome kako suplementi i dijetetske intervencije u svakodnevnoj ishrani doprinose uspešnijoj VTO.

Uspeh VTO zavisi od mnogih faktora

Da li će vantelesna oplodnja dati uspešan rezultat ili ne zavisi od brojnih faktora. Na primer, žene sa endometriozom mogu imati manje šanse da im oplodnja bude uspešna. Žene mlađe od 35 godina takođe imaju veću verovatnoću uspeha vantelesne oplodnje u poređenju sa starijim ženama.

Doktorka Albrar Al-Šaer primetila je sledeće:

„Uspeh VTO zavisi od mnogih faktora, bilo da se radi o rezervi jajnika (broj jajnih ćelija u vašim jajnicima i njihov kvalitet), stimulaciji jajnika, oplodnji, razvoju embriona ili implantaciji. Mnogi zamršeni koraci moraju biti optimizovani da bi doveli do zdrave trudnoće koja će da traje do samog kraja koji se završava porođajem. Osim toga, pacijentkinje koji traže VTO obično već imaju već postojeće probleme sa svojom plodnošću, što ponekad čini još težim da se osigura da VTO uspe. Štaviše, imajući u vidu visoku cenu vantelesne oplodnje, optimizovanje svakog koraka u procesu što je više moguće i sprečavanje neuspeha u bilo kom delu procesa je vredno truda. Iz tog razloga, suplementi i sprovođenje zdrave ishrane mogu biti korisna strategija za poboljšanje plodnosti i ishoda začeća“.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Trenutni pregled se fokusirao na nutritivne intervencije kojima se žene često mogu podvrgnuti bez bilo kakvog recepta lekara.

Sama ishrana može doprineti problemima sa plodnošću. Na primer, načini ishrane koji sadrže velike količine trans masti, rafinisanih ugljenih hidrata i dodatih šećera mogu smanjiti plodnost žena. Stoga, ima smisla da bi posmatranje toga kako ishrana utiče na rezultate VTO takođe bila ključna oblast interesovanja kada se proučava plodnost.

Mediteranska ishrana može pomoći uspešnom VTO

Doktorka Al-Šaer govorila je o pet ključnih komponenti mediteranske ishrane koja posledično vodi što uspešnijem procesu vantelesne oplodnje.

1) Mediteranska ishrana se zasniva na unosu dosta povrća, mahunarki i voća

2) U njoj su zastupljena cela zrna žitarica poput hleba i testenina tog tipa umesto belog hleba i bele testenine

3) U okviru mediteranske ishrane se nalazi više ribe i živinskog mesa u odnosu na crveno meso

4) Koriste se zdrave biljne masti iz ceđenih maslina, avokada, orašastih plodova i drugih semenki

5) Mediteranski tip dijete podrazumeva ograničavanje visoko obrađene hrane