SVAKODNEVNA OPASNOST

Krvno-moždana barijera je zaštitni mehanizam protiv virusa i bakterija, ali mikroplastika je uspela da se infiltrira i u nju.

Plastika, posebno mikroplastika, jedan je od najčešćih zagađivača na Zemlji. Može se naći u vazduhu, vodi, pa čak i u lancima ishrane širom sveta.

mikroplastika

Prevalencija mikroplastike u životnoj sredini je dobro dokumentovana, zajedno sa njihovim negativnim uticajima na morski život. Međutim, samo nekoliko studija je ispitalo njihov potencijalni uticaj na zdravlje sisara.

Izbegavajte hranu poput voća i povrća umotanog u plastiku i pijte filtriranu vodu iz slavine da biste smanjili izloženost štetnoj mikroplastici.

Ovo je inspirisalo Haimea Rosu, profesora sa Univerziteta na Rod ajlendu, da sprovede studiju o efektima izlaganja mikroplastici.

Mikroplastika i zdravlje mozga

Ros i njegove kolege analizirale su neurobihejvioralne efekte i upalni odgovor na izlaganje mikroplastici, kao i akumulaciju mikroplastike u tkivima, uključujući i mozak.

Nakon ispitivanja podataka iz studija na životinjama, istraživači su otkrili da je infiltracija mikroplastike jednako dalekosežna u telu kao i u okolini. Izloženost mikroplastici je takođe bila povezana sa promenama u ponašanju, posebno kod starijih životinja.

Za potrebe studije, istraživači su tri nedelje izlagali mlade i stare miševe različitim nivoima mikroplastike preko vode za piće. Rezultati su pokazali da izlaganje mikroplastici izaziva promene ponašanja i promene u imunološkim markerima u tkivima jetre i mozga.

Nakon što su bili izloženi mikroplastici, istraživački tim je primetio da su miševi počeli da se kreću i ponašaju neobično, pokazujući ponašanja slična onima izazvanim demencijom kod ljudi. Rezultati su bili dublji kod starijih miševa.

Profesor Ros je rekao da je ovo „upečatljivo“, jer iako nisu koristili velike doze mikroplastike, izloženost je ipak izazvala značajne promene u veoma kratkom periodu.

Stručnjaci još uvek ne razumeju u potpunosti životni ciklus mikroplastike u ljudskom telu.

Mikroplastika se akumulira u svim organima

Da bi razumeli fiziološke sisteme koji mogu doprineti promenama u ponašanju koje su primetili kod miševa, istraživači su analizirali koliko je široko rasprostranjeno izlaganje mikroplastici tako što su secirali nekoliko glavnih tkiva, kao što su mozak, gastrointestinalni trakt, srce, bubrezi, jetra, pluća i slezina.

Otkrili su da su čestice počele da se bioakumuliraju u svakom organu, uključujući mozak, pa čak i u telesnom otpadu. Pošto je mikroplastika ušla u tela životinja kroz vodu za piće, Ros i njegove kolege očekivale su da će mikroplastiku pronaći u gastrointestinalnom traktu, kao i u jetri i bubrezima.

Ros je primetio da prisustvo mikroplastike u srcu i plućima ukazuje na to da se šire izvan digestivnog sistema i potencijalno prolaze kroz sistemsku cirkulaciju. Ovo je opasno, jer bi krvno-moždanu barijera trebalo da bude „teška za prožimanje“.

Krvno-moždana barijera je „zaštitni mehanizam protiv virusa i bakterija“, ali mikroplastika je uspela da se infiltrira i u nju. Čestice su pronađene duboko u moždanom tkivu. Infiltracija mozga mikroplastikom može izazvati smanjenje glijalnog fibrilarnog kiselog proteina (GFAP), koji podržava mnoge ćelijske procese u mozgu.

Ros je upozorio da je smanjenje GFAP-a povezano sa ranim stadijumima određenih neurodegenerativnih bolesti, kao što su Alchajmerova bolest i depresija.

Istraživači su takođe bili iznenađeni kada su saznali da mikroplastika može da izazove izmenjenu GFAP signalizaciju.

Saveti za smanjenje izloženosti mikroplastici

Mikroplastika je minijaturna i ima je svuda, pa je teško izbeći je.

Zaštitite zdravlje svog mozga i opšte zdravlje prateći sledeće savete:

  • Ne kupujte proizvode spremne za zagrevanje
  • Ne kupujte voće zatvoreno u plastiku
  • Izbegavajte zagrevanje bilo čega u plastičnim predmetima
  • Izbegavajte konzumiranje hrane ili pića koja su došla u kontakt sa plastikom
  • Izbegavajte najlon za hranu koji se koristi za pakovanje hrane i kao obloge u šporetima
  • Ako je moguće, pijte filtriranu vodu iz česme a ne flaširanu vodu
  • Kada kupujete odeću ili nameštaj izaberite da to bude od prirodnih tkanina
  • Ako kupujete tepih, potražite ga od vune, a ne od poliestera