ŽIVOT U TAMI

Zbog visokih planina koje okružuju grad Rjukan, njegovi stanovnici nisu izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti ni šest meseci godišnje.

Stanovnici norveškog grada Rjukan većinu godine žive u skoro potpunoj tami. Iako vide sunce na obroncima planina koje ih okružuju, ne osećaju ga na svojim licima.

rjukan

Rjukan je grad u okrugu Telemark na jugu Norveške, koji se naziva i jednim od najmračnijih mesta na svetu.

Zbog visokih planina koje okružuju grad, njegovih nešto više od 3.300 stanovnika nije izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti ni šest meseci u godini.

U mraku doručkuju, ručaju i večeraju. Pod okriljem mraka idu u školu i rade, idu u prodavnice i bave se sportom.

Žive u polumraku šest meseci u godini. Zbog toga su lokalne vlasti 2013. uložile pet miliona norveških kruna (3,8 miliona kuna) za postavljanje solarnih ogledala na planinama koja reflektuju mali deo sunčeve svetlosti na glavni gradski trg čak i u onim najmračnijim mesecima u godini.

I dok se jedni žale da je previše budžetskih para potrošeno na sićušni tračak svetlosti u mračnom gradu, drugi zaključuju da su ogledala dodatno popularisala Rjukan među turistima. Grad je dugi niz godina bio zanimljiva lokacija za posetu zbog 104 metra visokog vodopada Rjukan koji se nalazi u blizini.

Sada turisti imaju još jedan razlog da posete ovaj grad.

Izvor: Pun kufer