SKANDINAVSKO ISTRAŽIVANJE

Nova studija istakla je da je vežbanje ili neka druga fizička aktivnost sposobna da ubrza starenje čoveka.

Grupa skandinavskih naučnika došla je do zaključka koji bi mogao da uplaši ljubitelje fitnesa. Ispostavilo se da vežbanje ne pomaže da živimo duže, može čak i da ubrza starenje.

vežbanje starenje

Studiju su sproveli istraživači sa Univerziteta Jivaskila u Finskoj. Od 1975. do 2020. proučavali su više od 11.000 finskih istopolnih blizanaca. Učesnici su sami beležili koliko u proseku vežbaju, a zatim su, u zavisnosti od navika, bili podeljeni u četiri kategorije: sedelački, umereno aktivni, aktivni i visoko aktivni.

Sve u svemu, oni koji su najmanje vežbali imali su oko 20 odsto veće šanse da umru tokom 45 godina od onih koji su bili umereno aktivni. Međutim, kada su se uzeli u obzir faktori načina života kao što su obrazovanje, indeks telesne mase, pušenje i konzumiranje alkohola, situacija se promenila.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Ljudi koji su uglavnom vodili sedelački način života imali su samo sedam odsto veću šansu da umru od onih koji su bili aktivni, a nisu pronađene dodatne koristi od visokog nivoa vežbanja. U stvari, oni koji su bili visoko aktivni biološki su brže starili. Fizički najaktivnije osobe bile su u proseku 1,8 godina starije od najmanje aktivnih.

Iako studija još nije recenzirana, nedavno je osvojila nacionalnu nagradu za sportsku medicinu u Finskoj, gde se sprovodi poslednjih 45 godina.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da je odraslima od 18 do 64 godine potrebno najmanje 150 do 300 minuta aerobne fizičke aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 do 150 minuta anaerobne fizičke aktivnosti visokog intenziteta nedeljno.

Izvor: Index.hr