UTVRĐIVANJE RIZIKA

Novi test krvi sposoban je da nam ukaže na to koji organ u našem organizmu najbrže stari kako bi predupredili nastanak i napredovanje određenih bolesti.

Krv vam može pokazati koji organ u vašem telu najbrže stari, pokazuje studija.

organ stari

Testovi bi mogli pomoći da se utvrdi ko ima veći rizik od razvoja bolesti u određenom organu u roku od 15 godina, otkrili su američki istraživači.

Oni bi mogli da predvide napredovanje stanja poput Alchajmerove bolesti i pomognu ljudima da se leče pre nego što se razbole.

„Možemo da procenimo biološku starost organa kod naizgled zdrave osobe. Ovo, zauzvrat, predviđa rizik od bolesti koje je povezano sa tim organom“, rekao je profesor Toni Vis-Korej sa Univerziteta Stanford.

Studija, objavljena u časopisu „Nature“, koristila je veštačku inteligenciju za procenu nivoa proteina u krvi pomoću testa.

Fokusirali su se na 11 ključnih organa, sistema organa ili tkiva, uključujući mozak, srce, pluća, bubrege, jetru, pankreas i creva, kao i imuni sistem, mišiće, masnoće i cirkulatorni sistem.

Da bi trenirao svoj algoritam, tim je proverio nivoe skoro 5.000 proteina u krvi 1.398 zdravih pacijenata u Centru za istraživanje Alchajmerove bolesti – Knight.

Imali su od 20 do 90 godina, ali su uglavnom bili u srednjoj i poznoj životnoj dobi. Istraživači su obeležili sve proteine čiji su geni bili četiri puta više aktivirani u jednom organu nego u drugom.

Pronašli su 858 proteina specifičnih za organe i obučili algoritam da na osnovu njih pogodi starost osobe. Sve u svemu, tim je testirao svoj algoritam na ukupno 5.676 pacijenata u pet kohorti.

Skoro 20 odsto pacijenata pokazalo je „ubrzano starenje“ u jednom organu, dok je 1,7 odsto pokazalo starenje u više organa. Istraživači su rekli da ubrzano starenje organa „nosi 20 do 50 odsto veći rizik od smrtnosti“.

Oni sa ubrzanim starenjem srca imali su 250 odsto veću verovatnoću da će imati srčanu insuficijenciju, dok bi ubrzano starenje mozga i krvnih sudova moglo da predvidi napredovanje Alchajmerove bolesti bolje od najboljeg trenutnog biomarkera zasnovanog na krvi.

„Ako možemo da reprodukujemo ovo otkriće kod 50.000 ili 100.000 pojedinaca, to će značiti da ćemo praćenjem zdravlja pojedinačnih organa kod naizgled zdravih ljudi moći da pronađemo organe koji prolaze kroz ubrzano starenje u ljudskim telima, i možda ćemo moći da lečimo ljude pre nego što se razbole“, rekao je profesor Vis-Korej.

Izvor: Klix.ba