POLA MILENIJUMA SVETINJE

Novodevički manastir je poznat po svojoj nekropoli, gde su sahranjene istaknute ličnosti Ruske imperije, kao i mnogi predstavnici ruske kulture.

Proslava 500. godišnjice koju dočekuje Novodevički manastir u Moskvi održaće se 2024. godine.

novodevički manastir

Novodevički manastir je osnovao moskovski veliki knez Vasilije Treći 1524. godine u predgrađu Moskve na Devičjem polju. Saborna crkva u čast Smolenske ikone Bogorodice podignuta je po uzoru na Uspensku sabornu crkvu Kremlja i jedan je od izuzetnih spomenika drevne ruske umetnosti. Zidovi i kule manastira podignute su u 16. i 17. veku, dok većina postojećih građevina datira iz druge polovine 17. veka. Manastir je 2004. godine uvršten na Uneskovu listu kulturnog i prirodnog nasleđa. U manastirskom sabornom hramu sahranjeni su članovi kraljevskih i kneževskih porodica. Manastir je poznat po svojoj nekropoli, gde su sahranjene istaknute ličnosti Ruske imperije, kao i mnogi poznati pesnici i pisci, predstavnici ruske kulture i državnici sovjetskog doba.

Manastirski kompleks pored Saborne crkva ikone Bogorodice Smolenske (1524-1525) čine i crkva Uspenja Presvete Bogorodice sa trpezarijom (1685-1687), crkva Preobraženja Gospodnjeg (1687-1689), crkva Pokrova Presvete Bogorodice, crkva Svetih Varlaama i Joasafa (1689-1690), crkva Svetog Amvrosije Milanski (kraj 16. i početka 17. veka), kao i crkva Svetog Jovana Bogoslova na srednjem nivu zvonika. Hramove krase ikone Bogorodice Smolenska, Ivironska (17. vek) i Tihvinske (16. vek).

Manastir je zatvoren 1922. godine, a 1934. postao je ogranak Državnog istorijskog muzeja. Hram u čast Uspenja Bogorodice vraćen je Crkvi i osvećen 1945. godine. Od 1964. godine u Uspenskom hramu se nalazila rezidencija Mitropolita krutickog i kolomenskog, a tri decenije osnovan je ženski manastir. Na dan krsne slave, 10. avgusta 1995. godine, Patrijarh moskovski i sve Rusije Aleksije služio je prvu svetu Liturgiju u Sabornom hramu Čudotvorne ikone Bogorodice Smolenske. Novodevički manastir je 2010. godine prenet na neodređeno korišćenje Moskovskoj eparhiji Ruske Pravoslavne Crkve. Najstarija kopija Iverske ikone Bogorodice u Rusiji vraćena je Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi 2012. godine. Ikona je čuvana u Novodevičkom manastiru od 1654. godine do zatvaranja manastira, a zatim je preneta u zbirku Državnog istorijskog muzeja. Svečanu ceremoniju primopredaje svetinje predvodio je predsednik Rusije V.V. Putin, Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i Mitropolit kruticki i kolomenski Juvenalije. Ukazom patrijarha Kirila od 27. aprila 2021. godine Novodevički manastir je dobio stavropigijalni status.

Izvor: patriarchia.ru