PREPORUKA ZA FILMOFILE

Ovo su najpopularniji novogodišnji i božićni filmovi prema sajtu IMDb!

Praznici su tu, a to znači da treba da se opustite i da vam neki novogodišnji ili božićni filmobi ispune vreme.

božićni filmovi

Da bi vam pomogao da odaberete savršen film koji će vas uvesti u praznični duh, IMDb je objavio listu najpopularnijih filmova praznične tematike.

Najstariji film na ovoj listi objavljen je 1988. godine, tako da možemo reći da je moderni klasik.

Ovo su najpopularniji novogodišnji i božićni filmovi prema IMDb-u.

Polar express (2004)

Na Badnje veče, dečak na pragu puberteta počinje da sumnja u postojanje Deda Mraza. Iako ga otac, majka i mlađa sestra uveravaju da Deda Mraz zaista postoji.

Dečak zaključuje da nije moguće u jednu kesu staviti poklone za svu decu sveta, kao i da nije izvodljivo da u proputuje ceo svet za samo jednu noć.

Dok napolju pada sneg, tačno pet minuta pre ponoći, starinski voz staje ispred njegove kuće, a simpatični kondukter poziva dečaka da sa ostalom decom krene na put na Severni pol, gde će, ako je zaista veruje da će sresti pravog Deda Mraza.

Ova animirana porodična avanturistička fantazija je treći zajednički projekat poznatih oskarovaca Toma Henksa i reditelja Roberta Zemeckisa, a nominovana je za tri Oskara.

Home Alone 2: Lost in New York (1992)

Godinu dana nakon događaja iz prvog filma, porodica Mekalister se ponovo sprema za božićno putovanje, ovog puta u Majami. Ali Kevin to ne voli, zbog tropske klime i nedostatka jelke. Porodica ponovo zaspi, ali ovoga puta ne zaboravljaju Kevina. Međutim, Kevin staje na trenutak na aerodromu i ulazi u pogrešan avion, prateći čoveka koji mnogo liči na svog oca.

Po dolasku u Njujork, Kevin koristi očevu kreditnu karticu da bi dobio hotelsku sobu. Putuje po Njujorku i pada u kandže svojih bivših neprijatelja, Harija i Marva, koji su nedavno pobegli iz zatvora.

Die hard (1988)

Njujorški policajac pokušava da spase svoju otuđenu ženu i nekoliko drugih koje su teroristi uzeli za taoce tokom božićne zabave u Nakatomi Plazi u Los Anđelesu.

Film sa Brusom Vilisom u glavnoj ulozi postigao je veliki komercijalni i kritičarski uspeh.

Uz pomoć sina, Skot (Tim Alen) zamenjuje Deda Mraza koji je pao sa krova i povređen.

Skot oblači svoje odelo i nastavlja svoju misiju. Ubrzo saznaje da njegova uloga novog Deda Mraza nije privremena.

The Grinch (2018)

Radnja ovog filma prati prgavu i zlu osobu koja pokušava da upropasti Božić u veselom gradu. Ali na putu, velikodušna devojčica počinje da topi njegovo srce.

Reč je o animiranoj adaptaciji poznate knjige za decu Kako je Grinč ukrao Božić, autora dr. Seuss.

How the Grinch stole Christmas (2000)

Stanovnici Huvila odbacili su Grinča kada je bio dete zbog njegove ružnoće i podlosti. Nakon toga se povukao u pećinu van grada i mrzeo ljude, što je posebno vidljivo za vreme praznika, kada su svi srećni, opušteni i daruju jedni druge.

Naravno, ni grad Huvila nije ravnodušan prema njemu i ne smatraju ga dobrodošlim.

Jednog dana stvari se menjaju nakon što Grinč upozna ljubaznu devojku, Sindi Lu, čiji život slučajno spasava. Ona odlučuje da ga pozove u grad na Badnje veče.

Ovaj film je u Ginisovoj knjizi rekorda kao božićni film sa najvećom zaradom svih vremena. Režirao ga je reditelj Ron Hauard, a glavnu ulogu, zlokobnog Grinča, igra poznati komičar Džim Keri.

Elf (2003)

Odgajan kao veliki vilenjak, Badi putuje sa Severnog pola u Njujork da upozna svog biološkog oca, Voltera Hobsa, koji ne zna da postoji i očajnički mu je potreban božićni duh.

Božićnu komediju režirao je Jon Favreau, a napisao je David Berenbaum. Vil Ferel glumi Badija, čoveka kojeg su odgajali Deda Mrazovi vilenjaci.

National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

U filmu, planovi porodice Grisvold za Božić pretvaraju se u veliku katastrofu.

Ovu božićnu komediju režira Džeremija S. Čečik, a glavne uloge tumače Čevi Čejs, Beverli D’Anđelo, Rendi Kvejd, Džoni Galecki i Džulijet Luis.

Love Actually (2003)

Novi britanski premijer, neženja Dejvid, zaljubljuje se u pomoćnicu Natali. Premijerova starija sestra Karen je svesna da njen suprug Hari ima ljubavnicu, odnosno koleginicu sa posla, mladu i zavodljivu Miju.

Karenin prijatelj Danijel je udovac, a njegov 11-godišnji sin Sem želi da zna sve o ljubavi jer mu se sviđa devojčica iz škole.

Pisac Džejmi ostavlja svoju devojku kada je uhvati da ga vara i putuje u Francusku da piše u miru, ali se zaljubljuje u domaćicu Portugalku Aureliju, koja ne zna ni reč engleskog.

U ovom filmu je izabrani glumački ansambl sastavljen od najboljih, uglavnom britanskih glumaca, uključujući i proverene zvezde romantičnih komedija kao što su Hju Grant, Ema Tompson, Lijam Nison, Kira Najtli i drugi.

Home alone (1990)

Svi znaju zaplet ovog filma: osmogodišnji Kevin greškom ostaje sam kod kuće i mora da brani svoj dom od provalnika na Badnje veče.

U glavnim ulogama su Macaulai Culkin, Joe Pesci i Daniel Stern.

Izvor: Index.hr