U SLAVU PRAZNIKA

Nalik toplom gnezdu – takvo je „Božićno seoce kod Hrama”, manifestacija koja je prve večeri privukla i stare i mlade na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru.

Na mestu gde je otvoreno Božićno seoce će do 15. januara biti bogat program, a tema je porodica i njene vrednosti.

božićno seoce

– Uz ognjište, na slami i u ambijentu koji podseća na Vitlejemsku pećinu ožive priče o običajima, tradiciji i božićnim praznicima. To će biti prilika da posetioci čuju i životopis Svetog Serafima Sarovskog, i to u okrilju šumske kolibe jer je tako živeo ovaj veliki ruski podvižnik, čiju blagodet su osećale i divlje životinje, pa je u njegovu kolibicu kao verni posetilac dolazio i medved. Svetitelj koji se upokojio 15. januara 1833. godine svakoga je pozdravljao rečima „Radosti moja”, što je i svojevrsni slogan ove smotre – ispričala je Snežana Miljković, koordinatorka festivala.

Ona je dodala da će različiti sadržaji biti u Parohijskom domu i u kripti Hrama.

U subotu u 19 časova može se pogledati predstava „Jazavac pred sudom”.

Trećeg januara solistički koncert imaće Lazar Zečević, sledećeg dana Versko dobrotvorno starateljstvo darovaće paketiće mališanima iz porodica sa više dece, a posle toga održaće se „Božićni koncert”.

Šestog januara je Badnje veče kod Hrama i ponoćna liturgija. Toga dana biće i fotografisanje sa jaganjcima iz „Vitlejemske pećine”.

Na Božić, posle liturgije, biće upriličeno lomljenje česnice.