PREDMET PODSMEHA

Kao i kod nedavno predstavljene prve električne Lade, većina glavnih komponenti automobila Amber su razvijene i proizvedene u Rusiji.

Politehnički institut u Moskvi predstavio je ovih dana prototip budućeg električnog automobila koji je, pogađate već zašto, izazvao lavinu negativnih i posprdnih komentara na društvenim mrežama.

amber

Model nazvan Amber ubrzo je dobio i nadimak ‘Ubica Tesle‘ kako bi ga još više ismejali.

Iza novog automobila, tvrde ruski mediji, stoji fabrika Avtotor iz ruske autonomne oblasti Kalinjingrada, koja je nekada, između ostalog, proizvodila automobile marki Hyundai, Kia, BMW i nekih marki koncerna GM.

Avtotor je bila izuzetno velika i relativno uspešna farbrika, ali sve je stalo početkom rata u Ukrajini kada su se strane marke povukle. Fabrika pokušava da obnovi proizvodnju i nada se da će novi električni automobil biti jedan od pokretača.

Kao i kod nedavno predstavljene prve električne Lade, većina glavnih komponenti automobila Amber su razvijene i proizvedene u Rusiji. Delovi karoserije preuzeti su od Lade Veste, no dizajneri su nekako uspeli od karoserije napraviti neverovatnu „tragediju“ koja bez sumnje konkuriše za nešto najružnije na četiri točka što smo ikada videli. Predserijska proizvodnja bi trebala da započne 2024. godine, a u prodaji bi se Amber trebalo naći tokom 2025. godine.

Nakon predstavljanja novog električnog automobila usledila je lavina kritika na raznim portalima i društvenim mrežama, a razlog je razumljiv – dizajn. Nakon lošeg prijema u ruskoj javnosti oglasili su se i iz fabrike Avtotor, te na iznenađenje svih ustvrdili su da ovo uopšte nije budući Amber.

„Izgled ovog auta nema ništa zajedničko s električnim modelom Amber kojeg razvijamo. Objavljene fotografije prikazuju univerzalnu platformu koja se koristi za testiranje rada svih sistema budućeg automobila. Finalna serijska verzija u pogledu dizajna neće imati nikakve veze s ovim“, saopštili su iz fabrike.

Izvor: 24sata.hr