LJUBITELJI ZIMSKE ČAROLIJE

Dok neki psi uživaju u letu i odlascima na plažu, drugi ne mogu da dočekaju zimu i sneg.

Veterinarka Kristin Dank iz Minesote u intervjuu za Daily Paws navela je rase pasa koje najviše uživaju u zimskom vremenu.

psi sneg

Te pasmine poznate su po gustom krznu s dvostrukim slojem dlake koja im služi kao izolacija od hladnoće. Iako su prilično otporni na hladno vreme, ni ti psi ne podnose ekstremnu hladnoću, stoga bi njihovi vlasnici trebali biti oprezni kada napolju pada sneg i temperature budu niske.

U nastavku donosimo neke od najpopularnijih pasmina koje su se našle na veterinarkinom popisu.

Sibirski haski

Poznati po svojoj ljubavi prema trčanju i jakoj želji za društvom, sibirski haskiji idealni su za izrazito aktivne porodice. Glasni su, ali ne laju prečesto te se odlično slažu s drugim psima. No jako se linjaju, zbog čega zahtevaju svakodnevno četkanje.

Aljaski malamut

Izgledom slični haskijima, ali dosta veći, ovi psi su razigrani i uživaju u zimskim radostima. Jako su komunikativni i odlična su rasa za aktivne osobe koje imaju iskustva sa psima.

Bernski planinski pas

Bernski planinski psi su savršeni porodični psi – odani, druželjubivi i lako ih je dresirati. Ovi nežni divovi obožavaju sneg, a potrebno im je oko 30 minuta dnevne aktivnosti kako bi bili zadovoljni. Za razliku od malamuta i haskija, više preferiraju odmaranje uz svoje vlasnike.

Američki eskimski pas

Ovi beli psi savršeno se stapaju sa snežnom okolinom i poznati su po svojoj želji za učenjem. Jako su inteligentni i lako ih je dresirati, ali zahtevaju nekoliko šetnji dnevno, jer su jako aktivni i mogu pasti u depresiju ako se ne kreću dovoljno.

Bernardinac

Još jedni nežni divovi, bernardinci, uživaju u hladnoći zahvaljujući svom dvostrukom sloju dlake. Iako na prvu loptu izgledaju zastrašujuće, ovi psi su druželjubivi i imaju miran karakter. Kako bi bili srećni i fizički zdravi, trebalo bi da vežbaju dvaput dnevno.

Labrador

Labradori su jedna od najpopularnijih pasmina pasa svih vremena. Inteligentni su, vole udovoljavati svojim vlasnicima i obožavaju decu, što ih čini savršenim porodičnim psima. Imaju dvostruki sloj dlake, zbog čega uživaju u snegu, ali potrebna im je svakodnevna mentalna stimulacija jer su jako inteligentni.

Norveški gonič losova

Ova drevna nordijska rasa stara je gotovo 6.000 godina i poznata je po svojoj samostalnosti i inteligenciji. Nordijski goniči losova preporučuju se isključivo iskusnim vlasnicima pasa koji mogu posvetiti puno vremena njihovom treningu. Iako su odani, nordijski goniči losova prilično su samostalni psi koji vole slobodu.

Njufaundlendski pas

Mirni, pažljivi i tihi, njufaundlendski psi prvobitno su uzgajani kako bi pomagali ribarima s ostrva Njufaundlend. Imaju visoku emocionalnu inteligenciju, ali potrebno ih je dresirati što ranije jer nisu svesni svoje veličine.

Samojed

Samojedi privlače pažnju svojim upečatljivim belim krznom, koje im omogućava uživanje u hladnijem vremenu. Jako su aktivni i glasni, stoga se nikako ne preporučuju osobama koje žive u stanu. Samojedi se najbolje osećaju u velikim dvorištima gde mogu trčati i igrati se sa svojim vlasnicima.

Pirinejski planinski pas

Ovi veličanstveni psi kraljevskog karaktera korišćeni su kao čuvari stoke, ali i imanja francuskog plemstva. Uprkos svojoj veličini, pirinejski planinski psi su nežni prema drugim životinjama. Najviše preferiraju život na farmama ili seoskim imanjima. Vole da spavaju tokom dana, a po noći postaju aktivniji.

Izvor: Index.hr