EGZOTIKA NA TACNI

Američka kompanija Pizza Hut udružila se sa jednim starim restoranom u Hongkongu kako bi modernizovala tradicionalno jelo, pa se na jelovniku sad nalazi – pica sa zmijom.

Pica sa zmijom kao nova ponuda ovog restorana kombinuje iseckano zmijsko meso, crne pečurke i kinesku sušenu šunku – sve neophodne sastojke autentičnog zmijskog paprikaša.

pica sa zmijom

Neki gosti u Hongkongu i širom južne Kine odavno uživaju u čorbama od zmija, posebno tokom hladnijih meseci, piše CNN Travel.

Najbolje vreme za zmiju na meniju

Prema izreci na lokalnom kantonskom dijalektu, najbolje vreme za jelo zmiju je „kada jesenji vetar počne da duva“ – kada se ugoje da se pripreme za hibernaciju.

Mnogi veruju da zmijsko meso ima lekovita svojstva, poboljšava stanje kože i zagreva telo.

Bogata kulinarska kultura zasnovana na zmijama uobičajena je i u drugim delovima jugoistočne Azije, kao što su Vijetnam i Tajland, gde se zmije obično uzgajaju za konzumaciju.

„Upareno sa sirom i piletinom isečenom na kockice, zmijsko meso postaje bogatijeg ukusa“, ​​navodi se u saopštenju Pizza Hut Hongkonga pre nego što je jelo pušteno u prodaju, dodajući da „hranljivo“ meso „može da pojača cirkulaciju krvi“ – uobičajeno verovanje za tradicionalnu kinesku medicinu.

Miks modernog i tradicionalnog

„U kombinaciji sa picom, to predstavlja iskorak od konvencionalnog koncepta“, ​​dodaje se.

Lanac se udružio sa Ser Vong Fun – restoranom za zmije u centralnom Hongkongu čiji koreni datiraju iz 1895. godine – kako bi smislili najnoviji recept.

Karen Čan, generalni direktor Pizza Hut Hong Konga i Makaa, rekla je da je kompanija iskoristila stručnost Ser Vong Funa da pripremi mešani recept za zmije od nekoliko rasa.

„Izuzetne pice sa zmijama nude savršen balans za sve ukuse, i primamljive i ukusne za ovu sezonu“, rekla je ona.

Kompanija takođe predstavlja picu napravljenu od kineskih konzerviranih kobasica u jelu od pirinča.

Izvor: BIZLife