PRAZNIČNA PAŠTETA

Na trpezi kada je veliko slavlje ne mora uvek da se nađu standarni specijaliteti koji predstavljaju zakuske pred glavno jelo. Praznična pašteta može da bude odličan izbor na meniju za najluđu noć ili neku drugu svečanost.

praznična pašteta

Sastojci:

250 grama brašna
200 grama sira
200 grama putera
1 glavica crnog luka
1 crvena i 1 zelena paprika
100 grama svežih šampinjona
100 grama jetrene paštete
500 grama mlevenog mesa
1 jaje
1 zemička
150 mililitara mleka
100 grama putera
2 skuvana jaja
prezla
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Pripremamo testo. U veći sud stavimo 200 grama putera, brašno, krupno izrendan sir i zamesimo testo. Pripremamo fil tako što lavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju i 100 grama putera. Zemičku iskidamo na parčad i prelijemo mlekom. U sud sa mlevenim mesom dodamo jaje, omekšanu zamičku, posolimo i pobiberimo. Smesu mesimo rukom.

Kada luk u tiganju omekša, dodamo isečene šampinjone na tanke listove i paprike isečene na kocke. Promešamo i sklonimo tiganj sa šporeta.

Na pobrašnjenoj radnoj površini od testa razvučemo koru i stavimo u pravougaoni kalup koji smo nauljili i posuli prezlom. Skuvana jaja isečemo na parčad i polovinu nanesemo na koru. U tiganj dodamo paštetu, promešamo i deo sadržine nanesemo u kalup. Nanesemo mleveno meso i preostalu sadržinu iz tiganja. Nanesemo preostala isečena kuvana jaja. Krajevima kore prekrijemo fil. Izbockamo nožem.

Pečemo 50 minuta na 200 stepeni. Ispečenu paštetu sečemo na parčad i serviramo na činiju. Na dve strane činije stavimo listove zelene salate na koje nanesemo parčad paradajza. I na paštetu nanesemo parčad paradajza. Dekoraciju završimo sitno seckanim peršunom.

Prijatno!