PRSTENOVI OD ŠUNKE

Možda po nazivu izgledaju naivno, ali ovi prstenovi od šunke su ukusan specijalitet u koji idu neki neobični začini. Ovi prstenovi, da znate, najlepši su kad su topli.

prstenovi od šunke

Sastojci:

24 kružića šunke
2 tikvice
450 grama urde (sitni sir)
12 palačinki
1 mladi luk
30 grama purmezana
1 glavica luka
50 grama putera
pola kašičice majčine dušice
pola kašičice šafrana
2-3 kašike mleka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Mladi luk iseckamo i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem i puterom. U veći dublji sud stavimo urdu i majčinu dušicu. Dodamo isprženi luk, mleko, pobiberimo, posolimo i promešamo.

Na jednu polovinu svake palačinke nanesemo fil od urde. Na fil poređamo po dva kruga šunke i uvijamo svaku palačinku u rolat. Tikvice sečemo na kockice i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem i puterom. Glavicu luka sitno iseckamo i dodamo u tiganj. Posolimo, pobiberimo, dodamo šafran i prespemo smesu u blender. Dodamo ulje i 300 mililitara vode.

Izmiksanu smesu prespemo u nauljen keramički sud. Palačinkama odsečemo krajeve, isečemo na parčad i ređamo uspravno u tepsiju. Poprskamo parmezanom i pečemo 20 minuta na 200 stepeni.

Serviramo na činiju. Dodamo sos od tikvica, koji prošaramo kašičicom. Ukrasimo polukrugovima limuna i grančicama francuskog peršuna.

Prijatno!