KLINIČKO ISPITIVANJE

Novi test za reumatoidni artritis analizira gene u unutar sinovijalne tečnosti, koja ispunjava zglobne šupljine.

Prvi test krvi za reumatoidni artritis (RA), odnosno za dijagnozu ove teške bolesti, možda je na pomolu, nakon što su istraživači prijavili obećavajuće rezultate kliničkog ispitivanja na nedavnom medicinskom sastanku.

test artritis

Reumatoidni artritis, autoimuni poremećaj u kojem telo greškom napada zglobove, kožu, oči, pluća, srce i krvne sudove, može biti teško dijagnostikovati, jer u svojim ranim fazama oponaša mnoge bolesti i nijedan trenutni pojedinačni test krvi ili fizički nalaz ne mogu razlikovati od drugih uslova, navodi Rojters.

Novi test, koji je razvio Aktual Inc., analizira gene u unutar sinovijalne tečnosti, koja ispunjava zglobne šupljine.

U studiji koja je uključivala 89 pacijenata sa RA, 61 sa drugim inflamatornim stanjima, 12 sa osteoartritisom i 29 zdravih dobrovoljaca, Aktual test je bio 90,8 odsto tačan u identifikaciji onih sa RA i 96,1 odsto tačan u određivanju ko nije imao bolest, prema podacima predstavljenim na godišnjem sastanku Američkog koledža za reumatologiju u San Dijegu.

Genski potpisi u sinovijalnoj tečnosti pacijenata sa RA takođe mogu dati „kritične informacije za razumevanje progresije bolesti, prilagođavanje tretmana i procenu efikasnosti terapija“, rekli su istraživači.

„Ranije je bilo moguće otkriti te potpise kod pacijenata sa RA samo putem biopsije, što je invazivna procedura“, rekao je u saopštenju vođa studije Piter Tejlor sa Univerziteta u Oksfordu.

„Sada imamo neinvazivni, sinovijalno specifičan test krvi koji će pacijentima pružiti mnogo efikasniji put do pronalaženja prave terapije“, dodao je on.

Izvor: N1