PUNJENE KROFNE OD KROMPIRA

Krofne su skoro svima omiljena poslastica, ali one mogu da se naprave i od krompira, pa se onda napune slanim filom, i kao takve mogu da se posluže za doručak.

krofne od krompira

Sastojci:

2 krompira skuvana u ljusci
300 grama brašna
200 grama krugova šunkarice
70 grama putera
200 mililitara kisele pavlake
100 mililitara mleka
1 svež kvasac
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U veći sud stavimo brašno. Krompire oljuštimo, izgnječimo alatkom za pire i dodamo u sud sa brašnom.

U zagrejano mleko dodamo kvasac, puter i promešamo. Kada se puter rastopi sadržinu dodamo u sud sa brašnom i krompirom, posolimo, promešamo i produžimo testo da mesimo rukom dodajući pavlaku. Krugove šunkarice isečemo na sitnije kocke.

Na radnoj površini testo podelimo na dva jednaka dela i premesimo. Od prvog dela testa na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvučemo koru. Kalupom na kori obeležimo okrugle forme. Na svaku formu nanesemo isečenu šunkaricu.

I od drugog dela testa na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvučemo koru. Pomoću oklagije drugu koru stavimo na prvu. Kalupom vadimo okrugle forme na prethodno obeleženim mestima.

Poređamo krofne na pobrašnjenu dasku za sečenje, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da narastu. Narasle krofne pržimo u tiganju u većoj količini zagrejanog ulja.

Ispržene krofne stavimo na činiju obloženu papirom da upije nepotrebnu masnoću. Krofne poređamo na činiju za serviranje i preko njih nanesemo narendan parmezan.

Prijatno!