PREVENCIJA OZBILJNIH OBOLJENJA KOŽE

Svi mladeži koji predstavljaju estetski problem, praktičan problem i oni koji nisu rizični, mogu se ukloniti tehnikom radio-talasa.

Mladeži su česti na koži većine odraslih osoba. Većinom su bezopasni, ali neki od njih mogu biti rizični.

rizični mladeži

Prepoznavanje rizičnih mladeža i njihovo blagovremeno uklanjanje ključno je za prevenciju ozbiljnih kožnih oboljenja, poput malignog melanoma – jednog od najzloćudnijih tumora kože.

Šta su mladeži?

Mladeži, poznati i kao nevusi, su male, pigmentirane izrasline na koži koje su u velikom procentu bezopasne po zdravlje. One nastaju kada se melanociti, ćelije odgovorne za proizvodnju pigmenta melanina, grupišu na jednom mestu umesto da se ravnomerno rasporede po koži.

Mladeži se mogu pojaviti bilo gde na telu i mogu varirati u boji od ružičaste do tamno smeđe ili crne. Većina mladeža je benigne prirode, ali neki mogu predstavljati rizik za razvoj melanoma, tipa raka kože.

Mogu se razlikovati po veličini, obliku, boji, teksturi i mogu biti ravni ili ispupčeni. Redovno praćenje promena na mladežima je važno za rano otkrivanje potencijalnih problema kada će lekar doneti odluku da je potrebno uklanjanje mladeža.

Kako prepoznati rizičan mladež?

Samopregled može biti koristan za identifikaciju rizičnih mladeža. Evo nekoliko ključnih karakteristika na koje treba obratiti pažnju (ABCDE pravilo):

  1. Simetričnost mladeža (A – asimetrija): Rizični mladeži su često asimetrični.
  2. Ivice mladeža (B – border): Nepravilne, reckaste ili neujednačene boje ivica mogu ukazivati na problem.
  3. Boja mladeža (C – color): Jako tamni ili crni mladeži zahtevaju pažnju, a posebno oni koji su naglo promenili boju.
  4. Veličina mladeža (D – diameter): Mladeži veći od 6 mm mogu biti rizični, a važno je obratiti pažnju da li je došlo do brzog rasta.
  5. Promene (E – evolving): Sve nagle promene kao što su nagli rast ili promena ivica i boje, te krvarenje, bol ili upala mladeža zahtevaju pregled kod lekara specijaliste.

diva mladež

Važnost redovnih pregleda

Redovni pregledi kod dermatologa ili plastičnog hirurga su neophodni, idealno jednom u 6 ili 12 meseci. Profesionalni pregledi uključuju klinički pregled, a po potrebi i dermoskopiju, koja omogućava lekarima da detektuju promene na mladežima koje nisu vidljive golim okom.

Uklanjanje mladeža

Uklanjanje mladeža se preporučuje u slučajevima kada:

  • Mladeži rastu, menjaju boju ili oblik.
  • Mladeži su povređeni ili često izloženi trenju.
  • Mladeži su estetski neprivlačni ili se nalaze na mestu stalne iritacije ili trenja.

Svaki zdrav mladež može se bezbedno ukloniti radiotalasnom dermatohirurškom tehnikom. Kod rizičnih mladeža, rano uklanjanje povećava šanse za potpuno izlečenje.

Redovni pregledi i brza reakcija na bilo kakve promene mladeža su ključni za očuvanje zdravlja kože. Uklanjanje rizičnih mladeža treba da bude blagovremeno i da se obavi u stručnim zdravstvenim ustanovama.

tim bogdanović

Koje tehnike za uklanjanje mladeža preporučuju lekari specijalisti?

U poliklinici Diva dr Bogdanović mladeži se uklanjaju isključivo hirurškim tehnikama:

  • radiotalasnom hirurgijom i
  • hirurškom ekscizijom,

a od kliničkog i dermoskopskog pregleda zavisi za koju metodu uklanjanja će se lekar odlučiti.

Svi mladeži koji predstavljaju estetski problem, praktičan problem i oni koji nisu rizični mogu se ukloniti tehnikom radio-talasa, dok se hirurškoj eksciziji pristupa u slučajevima visokorizičnih mladeža ili onih koji pokazuju značajne promene.

Jedino ove dve tehnike omogućavaju da se mladež pošalje na patohistološku analizu.

Besplatni klinički pregledi mladeža i konsultacije u poliklinici Diva dr Bogdanović

Besplatne konsultacije i klinički pregledi mladeža su nešto što se u radu poliklinike Diva podrazumeva i po čemu su prepoznatljivi.

U poliklinici Diva Dr bogdanović, u svakom trenutku možete zakazati i uraditi dermatološki pregled kože ili dermoskopski pregled mladeža, a preporuka njihovog stručnog tima je da proverite i preventivno otklonite rizične mladeže, kako bi se izbegle komplikacije i zdravstveni problemi.

bogdanović mladeži

Dr Svetlana Bogdanović, kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije, prva je počela primenjivati ovu metodu u našoj zemlji i regionu od 1997. godine. U Poliklinici Diva pacijentima su na raspolaganju čak 14 lasera, 3 aparata za radiotalasnu hirurgiju i 9 lekara specijalista iz estetske hirurgije i dermatologije.

Posetite Polikliniku Diva i zakažite pregled, besplatne konsultacije ili proceduru na telefone +381 63 338 334 i 011 32 42 841.

Lekari specijalisti poliklinike Diva na 3 adrese:

Kosovska 34,

Njegoševa 19a, Vračar – Slavija i

Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd.

Autori fotografija: Andreja Damnjanović, Maja Miličević