SLATKE GALATKE

Slatke galatke se mogu smatrati tradicionalnim srpskim baklavama od griza. Ko do sada nije spremao ovu staru poslasticu, mogao bi to da promeni. Osrednje je kompleksnosti i iziskuje pažljivo merenje i pečenje, ali je krajnji rezultat vredan tog truda.

slatke galatke

Sastojci:

ZA FIL:
500 mililitara mleka
3 kašike šećera
100 grama griza
125 grama putera
3 jaja
1 vanilin šećer
500 grama kora za baklavu
125 grama putera

ZA ŠERBET:
750 grama šećera
750 mililitara vode

Način pripreme:

Pripremamo fil. U šerpu na šporetu sipamo mleko, dodamo 3 kašike šećera, griz i mešamo varjačom. Kada se griz skuva, sklonimo šerpu sa šporeta, dodamo 125 grama putera i vanilin šećer i mešamo dok se puter ne rastopi. Mešajući žicom za mućenje dodajemo jedno po jedno jaje. U drugu šerpu, na šporetu, stavimo 125 grama putera da se rastopi.

Na radnu površinu stavimo prvu koru, poprskamo rastopljenim puterom i savijemo na pola. Pomoću kuvarskog šprica nanesemo fil na celu dužinu presavijene kore. Uvijemo koru u rolat i stavimo u tepsiju. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo kore i fil. Rolate poprskamo uljem. Pečemo 35 minuta na 200 stepeni.

Pripremamo šerbet. U šerpu na šporetu 750 mililitara vode i dodamo 750 grama šećera. Vrelim šerbetom prelijemo ispečene rolate. Sečemo rolate na parčiće i ostavimo da upiju šerbet. Slatke galatke serviramo na tanjir i dekorišemo čokoladnim prelivom.

Prijatno!