ŽITIJE SVETITELJA

Prepodobni Lavrentije beše rodom iz grada Megare u Atici. Roditelji mu behu vrlo pobožni, i zvahu se Dimitrije i Kirijakija. Pošto odraste, Lavrentije se oženi devojkom po imenu Vasila i s njom dobi dva sina, Jovana i Dimitrija.

Baveći se zemljoradnjom i ponekad zidarstvom, Lavrentije jednom otide na svoju njivu koja se nalazila blizu grada Korinta. Tu mu se u snu javi Presveta Bogorodica i naredi mu da ide na ostrvo Salaminu, i da tamo obnovi njen porušeni hram. Lavrentije ne poverova tom glasu i ne pođe.

lavrentije

Sledeće noći Presveta mu se ponovo javi i opet mu naredi da učini ono što mu beše rekla. Ali on ni tada ne pođe. Posle treće noći i trećeg javljanja Majke Božije, koja mu je ukazivala i tačno mesto gde se njena crkva nalazi, on najzad, sav u strahu od kazne za neverovanje, reši se da pođe sa kopna na ostrvo Salaminu. Došavši na morsku obalu on vide da je velika bura na moru, ali uz čudesnu pomoć Presvete Bogorodice on pređe nepovređen na ostrvo Salaminu. A kad dođe na mesto koje mu u snu beše pokazala Presveta, on poče da kopa, i ubrzo nađe njenu svetu ikonu. Potom on podiže i obnovi tu nekadašnju porušenu crkvu; i sam na tom mestu postade monah, dobivši na postrigu ime Lavrentije, dok mu do tada ime beše Lampros. Uskoro zatim zamonaši se i njegova žena, a kasnije i njegov stariji sin Jovan.

U tom novojavljenom manastiru ubrzo se okupi veći broj monaha i jeromonaha, kojima po smrti Lavrentijevoj postade iguman njegov sin Jovan. Pošto imovina manastira Bogorodičinog beše razgrabljena od Turaka, prepodobni se staraše da je povrati, što i uspe svojim molitvama i čudesima. Jer on čudesno isceli svojim molitvama bolesnu ženu jednog Osmanlije koji beše zaposeo veliki manastirski maslinjak u Glifodi, te ovaj posle toga povrati maslinjak manastiru.

Živeći i podvizavajući se u ovom obnovljenom manastiru koji se nazva Manastir Bogorodice Faneromene (= Javljene), prepodobni Lavrentije isceli jednog slepog i jednog đavoimanog čoveka, i učini još mnoga druga čudesa.

Ovo pronalaženje i javljanje čudotvorne ikone Presvete Bogorodice i obnovljenje njenog manastira bilo je oko 1642. godine, a prestavljenje prepodobnog Lavrentija zbilo se šestog marta 1707. godine.