PIKKUJOULU

U Finskoj praznično slavlje počinje nizom događaja koji se zovu „male Božić zabave“.

Za mnoge turiste poseta Finskoj u decembru znači samo jedno. To je prilika da upoznaju pravog Deda Mraza.

u finskoj

Upravo tu u Laponiji u gradiću Rovaniemi se nalazi njegova kuća, gde živi u prazničnim čarolijama. Međutim, za Fince Božić je mnogo više od Deda Mraza i vilenjaka

U Finskoj praznično slavlje počinje mnogo ranije nego u većini zemalja. Njima slavlje počinje nizom događaja koji se zovu pikkujoulu ili u prevodu „male Božić zabave“. Praznična zabava počinje već početkom decembra u domovima, kancelarijama, školama i na trgovima.

Za Fince početak proslave je iščekivanje praznika. Oni organizovano i kolektivno čekaju Božić svečanim događajima. U osnovi koncept pikkujoulut izgleda kao bilo koja druga zabava, okupe se meštani, slavi se uz obilje hrane i pića.

Jela mogu biti jednostavna poput sira i krekera ili ekstravagantna poput obilnog božićnog švedskog stola ispunjenog tradicionalnim jelima. Tu su šunke, salate od kropira i cvekle, dimljeni losos i brojni deserti. Obično se služi kuvano vino i medenjaci.

Ova tradicija datira iz 19. veka, a zabave su bile obično mirne i u osnovi porodične. Međutim, vremenom se slavlje prenelo i na ulice, često se preterivalo u veselju, pa je čak i policija često morala da reaguje. Jedne godine je čak i Deda Mraz proveo noć u zatvoru zbog lošeg ponašanja. Zašto su njima važne ove proslave?

Kada slavite pikkujoulu, očekuje se da budete društveni i da upoznajete nove ljude. To je potpuno suprotno od finske kulturne norme u kojoj su “pristojni” i ne smetaju drugim ljudima. To je jedinstvena prilika da se opuste i da uživaju u društvu ljudi.

Ako su tokom ostatka godine Finci obično tihi, civilizovani i asocijalni, tokom božićnih zabava dozvoljavaju da stvari izmaknu kontroli. Oni se okupljaju danima pre Božića, jesen je tu stvarno duga i mračna, pa je pikkujoulu prava prilika za zabavu i provod. Tada se dosta pojede, popije i slavi se „iz sve snage“!

Pikkujoulu je zapravo izgovor da se sruše svakodnevne društvene norme. To je prilika da se ljudi druže, i Finci su to ozbiljno shvatili. Možda su ravnodušni i hladni preko cele godine, takav slučaj nije u decembru, kad dočekuju najveseliji praznik i ispraćaju staru godinu. Tada se opuste i zaborave, bar na par dana, da su Finci, zatvoreni i rezervisani.

Izvor: TU magazine