RAZLOZI DRUGE PRIRODE

Koji su to uzroci nadutosti koji nemaju nikakve povezanosti sa hranom koju jedemo?

Nadimanje je uzrokovano akumulacijom gasova u digestivnom traktu. Obično je praćeno nelagodnošću ili bolom u stomaku, a može biti povezano i sa podrigivanjem.

uzroci nadutosti

Ali hrana nije uvek glavni uzrok ove neprijatne pojave.

Gastroenterolog Monika S. Borka navodi da nadimanje može biti uzrokovano nizom faktora koji se odnose na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Koji su to uzroci nadutosti a da nemaju nikakve povezanosti sa hranom koju unosimo?

Stres

Vaš probavni sistem je u stalnoj komunikaciji sa vašim mozgom. Dakle, stres i anksioznost, koji izazivaju oslobađanje hormona stresa kortizola u telu, mogu doprineti nadimanju.

Lekovi

Neki lekovi mogu poremetiti ravnotežu bakterija u crevima, izazvati zadržavanje tečnosti, promeniti funkciju varenja ili izazvati oštećenje digestivnog sistema ako se uzimaju dugotrajno.

Prema studiji iz 2016. objavljenoj u „Scandinavian Journal of Pain“, određeni lekovi protiv bolova obično uzrokuju zatvor koji dovodi do nadimanja. Iznenađujuće, dodaci kao što su multivitamini ili suplementi gvožđa takođe mogu to da urade, kaže ona.

Problem sa crevima

Divertikuloza je stanje u kome se pojavljuju male izbočine po celom debelom crevu, a veruje se da je jedan od uzroka ishrana bez vlakana.

Ali ako su te vrećice zaražene, onda se to zove divertikulitis, a jedan od simptoma može biti nadimanje. Iako se tradicionalno nalazi kod starijih osoba, dosadašnja istraživanja pokazuju da je pogođena i mnogim mlađim osobama.

Infekcija

Infekcije urinarnog trakta ili stomačne infekcije sa H. pilori takođe mogu izazvati nadimanje. Pored nadimanja, bakterijska infekcija može izazvati i mučninu, podrigivanje i bol u stomaku ili peckanje.

Menstruacija

Nisu samo grčevi i glavobolja ono što menstruaciju čini potencijalno nepodnošljivom. Zahvaljujući fluktuacijama hormona estrogena i progesterona, možda ćete primetiti da se osećate naduto neposredno pre i tokom menstruacije.

Izvor: Klix.ba