POVEZANOST

Jedna studija pronašla je značajnu povezanost između posedovanja mačke i kasnijeg razvoja šizofrenije.

Australijski istraživači sproveli su analizu 17 studija objavljenih u poslednje 44 godine, iz 11 zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

šizofrenije

Nova recenzirana studija ukazuje na to da bi posedovanje mačke kao kućnog ljubimca potencijalno moglo da udvostruči rizik osobe od poremećaja povezanih sa šizofrenijom, prenosi Science alert.

Australijski istraživači sproveli su analizu 17 studija objavljenih u poslednje 44 godine, iz 11 zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

„Pronašli smo povezanost između posedovanja mačaka i povećanih izgleda za razvoj poremećaja povezanih sa šizofrenijom“, pišu psihijatar Džon Mekgrat i kolege istraživači iz Kvinslend Centra za istraživanje mentalnog zdravlja.

Ova ideja da bi posedovanje mačaka moglo biti povezano s rizikom od šizofrenije predložena je u studiji iz 1995. godine, uz izloženost parazitu zvanom Toxoplasma gondii kao uzrok. Ali dosadašnja istraživanja iznela su različite zaključke.

Studije su otkrile da boravak u blizini mačaka tokom detinjstva može povećati verovatnoću da osoba razvije šizofreniju; međutim, nisu sve studije pronašle povezanost.

Neki su takođe povezivali izloženost mačkama sa višim rezultatima na skalama koje mere osobine povezane sa šizofrenijom. koja utiče na misli, osećanja i ponašanje osobe i psihotična iskustva, ali opet, druge studije ne pokazuju takvu vezu.

Da bi dobili jasniju sliku, Mekgrat i njegov tim kažu da postoji potreba za temeljnim pregledom i analizom svih istraživanja o ovim temama.

T. gondii je uglavnom bezopasan parazit koji se može preneti preko nedovoljno kuvanog mesa ili kontaminirane vode.

Ugriz zaražene mačke ili izmet zaražene mačke takođe mogu preneti T. gondii. Procenjuje se da 40 miliona ljudi u SAD može biti zaraženo, obično bez ikakvih simptoma. U međuvremenu, istraživači otkrivaju sve čudnije efekte koje infekcije mogu imati.

Se nađe jednom u našim telima, T. gondii može da se infiltrira u centralni nervni sistem i utiče na neurotransmitere. Parazit je povezan sa promenama ličnosti, psihotičnim simptomima i nekim neurološkim poremećajima, uključujući šizofreniju.

Međutim, veza ne dokazuje da T. gondii izaziva ove promene ili da je parazit prešao sa mačaka na ljude.

Nova analiza 17 studija otkrila je „značajnu pozitivnu povezanost između vlasnika mačaka i povećanog rizika od poremećaja povezanih sa šizofrenijom“.

„Otkrili smo da su osobe koje su bile izložene mačkama imale otprilike dvostruko veću verovatnoću da razviju šizofreniju“, napisao je tim.

Ovde treba imati na umu neke važne stvari, kao što je činjenica da su 15 od 17 studija bile studije kontrole slučaja. Ova vrsta istraživanja ne može dokazati uzrok i posledicu, i često ne uzima u obzir stvari koje su mogle uticati i na izloženost i na ishod.

Jedan broj proučavanih studija bio je lošeg kvaliteta, na šta ukazuju i autori.

Nalazi su bili nedosledni u svim studijama, ali oni višeg kvaliteta ukazuju na to da asocijacije u neprilagođenim modelima mogu biti posledica faktora koji su možda uticali na rezultate.

Jedna studija nije pronašla značajnu povezanost između posedovanja mačke pre 13. godine i kasnijeg razvoja šizofrenije, ali je otkrila značajnu povezanost kada je posedovanje mačke suženo na određeni period – od devet do 12 godina. Ova nedoslednost ukazuje na to da ključni vremenski okvir za izlaganje mačkama nije jasno definisan.

Američka studija koja je uključivala 354 studenta psihologije nije pronašla vezu između posedovanja mačke i rezultata šizotipije. Međutim, oni koje je mačka ugrizla imali su veće rezultate u poređenju sa onima koje nije.

Druga studija, koja je uključivala ljude sa i bez mentalnih poremećaja, pronašla je vezu između ujeda mačaka i viših rezultata na testovima koji su merili određena psihološka iskustva. Ali oni ukazuju da bi umesto toga mogli biti odgovorni drugi patogeni poput Pasteurella multocida.

Istraživači se slažu da su potrebna bolja i šira istraživanja pre nego što budemo bili u stanju da napravimo bilo kakva čvrsta tumačenja.

„U zaključku, naš pregled pruža podršku povezanosti između posedovanja mačaka i poremećaja povezanih sa šizofrenijom“, pišu autori.

Oni dodaju da postoji potreba za više visokokvalitetnih studija, zasnovanih na velikim, reprezentativnim uzorcima, kako bi se bolje razumelo posedovanje mačaka kao faktor koji može da poveća rizik od mentalnih poremećaja“.

Izvor: N1