ZDRAVSTVENI RIZICI

Dugo se priča da držanje otvorene konzerve u frižideru nije najbolja praksa jer nije bezbedno. Koliko je to tačno?

Većina nas ima lošu naviku, poput čuvanja konzervirane hrana. Najlakše je otvoriti konzervu leblebija i ono što ne pojedete prekrijete plastičnom folijom i stavite u frižider dok ne odlučite da iskoristite ostatak.

otvorene konzerve

Dugo se priča da držanje otvorene konzerve u frižideru nije najbolja praksa jer nije bezbedno. Koliko je to tačno?

Da li možete da čuvate hranu u otvorenim konzervama?

Prema USDA izveštaju o bezbednosti hrane na polici, potpuno je bezbedno hladiti neiskorišćene ostatke konzervirane hrane. Međutim, i USDA i Gitanjali Kundu, docent biologije na Brookdale Community College u Linkroftu, Nju Džersi, slažu se da prebacivanje ostataka hrane u staklenu ili plastičnu posudu može da pomogne u očuvanju kvaliteta i ukusa hrane.

Pošto izlaganje hrane kiseoniku takođe izlaže bakterijama i mikroorganizmima u vazduhu, Kundu preporučuje da uvek zatvorite svoje posude. Ako to ne učinite, mogli biste rizikovati da izložite ostatke hrane klicama iz vazduha, od kojih bi neke mogle i da vas razbole, kaže ona.

„Postoji potencijal da se hrana razgradi, što može izazvati zdravstvene rizike“.

Takođe postoji zabrinutost zbog BPA u limenkama, dodaje ona, koji bi mogao da „iscuri iz aluminijuma i kalaja“. Smatra se da BPA, premaz koji oblaže unutrašnjost mnogih limenki, oponaša estrogen i može biti povezan sa „razvojom karcinoma“, prema studiji iz januara 2015. objavljenoj u „Medicine“, iako je potrebno više istraživanja na ljudima.

Utvrđeno je i da izloženost malim dozama BPA izaziva hemorezistenciju na inače efikasne tretmane kancera, prema sveobuhvatnom pregledu objavljenom u ‌Environmental Science and Pollution Research‌ u martu 2021.

Ipak, možda ne bi bilo loše da se odlučite za konzerviranu hranu koja jasno piše da ne sadrži ova premaz kada je to moguće.

Koliko dugo hrana može da ostane sveža u konzervi?

Vrsta hrane koju imate u toj otvorenoj konzervi može vam pomoći da odredite koliko dugo možete da je držite u frižideru.

Visokokoncentrovana konzervirana roba, poput kondenzovanog mleka, često ostaje bezbedna za konzumaciju duže od manje koncentrovane hrane, poput pileće supe, kaže Kundu, dodajući da će se meki konzervirani sirevi poput mocarele pokvariti brže od crnog pasulja.

Kundu predlaže izbegavanje stavljanja otvorene konzerve u frižider.

„Trebalo bi da stavite hranu u staklenu ili plastičnu posudu i dobro je zatvorite kako biste sprečili prodor mikroorganizmima“, savetuje on.

Da li je konzervisana hrana uopšte zdrava?

U frižideru ili ne, imajte na umu da konzervirana hrana često sadrži više soli.

„Konzervisana hrana često sadrži konzervanse, a neka se čuva usoljena“, kaže Kundu. Brzo ispiranje pod mlazom mlake vode može pomoći da se delimično ukloni so iz konzervisane hrane.

Naravno, ako nešto nenamerno pođe po zlu u procesu konzerviranja, vaša hrana takođe može biti ugrožena.

„Ponekad, bakterijske ćelije mogu sporo da rastu ako proces očuvanja ili sterilizacije nije prošao dobro“, kaže Kundu.

Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorava da pazite na oštećene konzerve, jer one mogu sadržati zagađivače kao što je ‌Clostridium botulinum‌, koji može izazvati botulizam.

Izvor: N1