PROVERITE DODATNU OPREMU

Ako imate bilo kakvih dilema u pripremi vozila za tehnički pregled, savetujemo da kontaktirate jedan od najstarijih centara u Beogradu i Šapcu.

Život je danas toliko brz da se godina okrene za čas. Nova registracija je pred vama, a samim tim i čuveni tehnički pregled. Nikada niste sigurni da li će sve proći bez poteškoća, zato počnite na vreme da sređujete auto.

tehnički pregled

Osim ispravnosti svih funkcija na vozilu i posedovanje fabričkih delova, radnici će pregledati i dodatnu opremu. Mnogi zaboravljaju ovaj segment zbog opterećenja da doteraju sve delove u fabričko stanje, zato vas još jednom podsećamo šta morate imati u gepeku.

U nastavku saznajte šta sve spada pod obaveznom opremom i zbog čega je važno da je posedujete u svakom trenutku.

Šta se podrazumeva pod obaveznom opremom?

Tehnički pregled postoji kako bi se periodično proveravala tehnička ispravnost vozila. Sve se to proverava kako bi imali pouzdanije vozilo, a samim tim i bezbedniju vožnju. U slučaju da se nešto dogodi na putu, neophodno je imati opremu koja će vam pomoći da problem rešite.

Oprema koju ćemo navesti neka se uvek nalazi u autu, ne samo za tehnički pregled. Ne krećite sa parkinga ako u vozilu nemate: paket prve pomoći, svetloodbojni prsluk, sigurnosni trougao, uže/sajlu ili polugu za vuču, rezervni točak, dizalicu, rezervne sijalice.

Ukoliko nemate rezervni točak može vam poslužiti i neki set za reparaciju guma. To mogu biti takozvane gliste koje služe za popunjavanje rupa ili sprej za krpljenje guma. A kada je u pitanju prva pomoć, vodite računa o roku trajanja.

To je set opreme koji se uglavnom nalazi u gepeku. Uz to treba naglasiti da su sezonske gume takođe deo te opreme. Letnje gume moraju imati šaru minimalnu od 1.6mm dok zimske moraju biti minimum 4mm. Možete koristiti i gume za sve vremenske prilike.

Korisni dodaci koji ne spadaju pod obaveznom opremom

Gore navedeni predmeti su obavezni i svako vozilo mora imati u svakom trenutku. Pored toga, postoji još nekoliko komada opreme koji mogu biti jako korisni. Oni nisu obavezni za tehnički pregled, ali savetujemo da ih nabavite.

Lanci za sneg su izuzetno korisni u trenucima kada nas sneg zaveje. Poslednjih godina snega je sve manje, ali ne dajte da vas iznenadi tokom zimskog perioda. Obavezno ih ponesite kada putujete na planinu.

Kablovi za startovanje su jako korisni kada se akumulator isprazni. To se dešava kada zaboravimo da isključimo svetla ili kada je jako hladno. Mogu vam pomoći i drugi vozači ako ga poseduju, ali ipak je sigurnije da ih imate.

Aparat za gašenje požara može pomoći vama ali isto tako vi možete pomoći nekom drugom u saobraćaju. Nikada ne znate kada može doći do kratkog spoja i požara. Nije obavezan ali što više vozača ga ima, šteta u saobraćaju će biti manja.

Šta je još potrebno za uspešan tehnički pregled?

Nemojte zaboraviti dokumenta. Za tehnički pregled potrebna je saobraćajna dozvola, lična karta, stara polisa osiguranja i atesti ako ih imate. Ukoliko vi nemate vremena, možete uraditi ovlašćenje nekom drugom da taj proces obavi umesto vas.

Izgled vozila je takođe bitan. Pre svega tu mislimo na spoljna oštećenja koja moraju biti sanirana. Nisu dozvoljene velike uvale i polomljena zaštitna plastika na signalizaciji. Takođe, vozilo mora biti čisto kako bi se uočila sve oštećenja.

Funkcionalnosti koje se proveravaju na tehničkom pregledu

I za kraj još jednom da vas podsetim koje se sve funkcionalnosti i delovi na vozilu obavezno pregledaju prilikom svakog tehničkog. Najbolje je da mesec dana pre isteka registracije posetite vašeg majstora i sve proverite.

Tokom tehničkog pregleda na vašem vozilu biće testirane sledeće stavke:

  • kompletna signalizacija (sijalice na tablicama, stop svetla, migavci, kratka i duga svetla, itd);
  • zaštitna plastika na sijalicama signalizacije (pogotovu na bočnim delovima);
  • ispravnost brava i zaključavanje;
  • ispravnost brisača;
  • ispravnost bočnih stakala (podizanje i spuštanje);
  • stanje guma (dubina šare, rezervni točak);
  • dodatna oprema (prva pomoć, prsluk, sajla, trougao);
  • kočioni sistem;
  • sistem izduvnih gasova (prisustvo katalizatora, DPF filtera);
  • rashladni sistem;
  • fizički izgled limarije;
  • saniranje korozije donjih delova vozila.

Najbolji tehnički pregled u Beogradu

atlas pomoć

Ako imate bilo kakvih dilema u pripremi vozila za tehnički pregled, savetujemo da kontaktirate podršku Balkan 2001 centra. To je jedan od najstarijih centara za tehnički pregled i registraciju u Beogradu i Šapcu.

Nalaze se u centru, na Novom Beogradu u blizini TC Ušće. Dobra lokacija, iskusni radnici, ceo proces registracije na jednom mestu. Šta vam je više potrebno?

Pogledajte njihov sajt balkan2001.rs na kome se nalaze sve informacije.

Ono što Vas čeka kao iznenađenje je poklon paket u vrednosti 4.000 din Atlas pomoć na putu. Priznaćete ovo nema nigde!