GODINE I ČINJENICE

Ako pijete umereno, alkohol vam neće teško padati ni u tridesetim. U 40-im godinama počinje da se pojavljuje sve više zdravstvenih rizika.

Savet koji često čujemo je da alkohol pijemo umereno, ali ne sledimo ga uvek. Kada popijemo previše alkohola, očekuje se da ćemo se sutradan boriti sa mamurlukom, koji može da se pogorša tokom godina.

alkohol

„U vašim dvadesetim, telo je otporno, posebno jetra i mozak“, rekla je za HuffPost dr Elizabet Landsverk, gerijatar i stručnjak za demenciju.

Ako pijete umereno, alkohol vam neće teško padati ni u tridesetim.

„Važno je imati na umu da alkohol doprinosi epidemiji gojaznosti, što povećava rizik od nealkoholne bolesti masne jetre. Alkohol povećava rizik od oboljenja jetre koje može da rezultira, cirozom. Kao gerijatar, rekao bih da čaša ili dva alkohola nedeljno je u redu“, dodala je dr Landsverk.

U 40-im godinama počinje da se pojavljuje sve više zdravstvenih rizika.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Gojaznost, dijabetes, hipertenzija i visok holesterol povećavaju rizik od srčanog udara, šloga i mini moždanog udara“, upozorio je doktor. Ako živite sa bilo kojim od ovih stanja, čak i mala količina alkohola može dodatno povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.

Početkom 50-ih, telo počinje da gubi enzim za metabolizam alkohola. Zbog toga se mnogi žale da u ovom uzrastu sve teže podnose alkohol.

„Reći ću vam iz iskustva da su 60-te godine kada tolerancija na alkohol može drastično da se smanji. Zdrav sam, mogu da skijam i plivam, ali posle čaše vina sutradan sam trom“, objasnio je dr Landsverk.

Ako želite da ostanete zdravi kako starite, ne morate u potpunosti da odustanete od alkohola, ali imajte na umu da je umerenost zaista ključna.

Izvor: Index.hr