PROGRAM ZA NAJMLAĐE

Beogradska filhamonija je održala poslednji u nizu januarskog programa „Koncerti za bebe“, za dečji uzrast do dve godine.

Violončelista Aleksandar Latković kaže da su tradicionalni „Koncerti za bebe“ Beogradske filharmonije izvođački izazov za njene muzičare, ali i misija.

koncerti za bebe

„Muzika je živa stvar, publika su živi ljudi, bebe, deca ili odrasli. Svi imaju svoje reakcije i sva ta magija koja se dešava između izvođača i publike je uvek nekako živa, skoro opipljiva“, rekao je Latković.

Nakon decembra, Beogradska filhamonija je u petak u svojoj sali održala poslednji u nizu januarskog programa „Koncerti za bebe“, za uzrast do dve godine, a Latković najavljuje valcere u njihovom nastavku 12, 13. i 14. februara.

„Programi se koncipiraju u zavisnosti od uzrasta publike i nisu uvek isti. Tako smo za najmlađu publiku često svirali uspavanke, međutim ovaj program je malo širi. Tema su valceri, tako da imate Johana Štrausa, bečke valcere i ruske valcere, iz ‘Krcka Oraščića’ Čajkovskog i ‘Labudovog jezera'“, naveo je Latković.

Prema njegovim rečima, tokom polučasovnih koncerata bisera klasične muzike deca muziku upijaju na nivou nesvesnog, ali to ostaje u njihovom pamćenju.

„Kad dođu na koncerte za predškolsku, pa za školsku decu i na kraju kada postanu, nadamo se, naši pretplatnici i dođu u filharmoniju kao odrasla publika, oni klasičnu muziku već imaju u svojoj krvi“, ocenio je Latković.

Pošto deca na tim koncertima znaju da zaplaču ili pokušavaju da dodirnu instrumente, Latković kaže da muzičari preko proba bivaju koncentrisani na određeni program, a praksa ih nauči na to šta god da se desi.

„Dešavali su se nestanci struje u prošlosti pa muzika nekako nastavi dalje, a dečiji smeh i dečiji osmeh je nešto najlepše što može da nas omete“, dodao je muzičar.

Latković je priznao da upotreba mobilnih telefona na njihovim koncertima za bebe ne može da se izbegne, kao ni na rok koncertima gde ljudi žele da zabeleže omiljene trenutke.

„Meni je naravno draže ako se ne snima i slika, jer onda smo svi koncentrisani na to kako će naše dete da ispadne u tom trenutku i taj deo koncerta nam promakne“, primetio je Latković.

Prema njegovim rečima, misija muzičara Beogradske filharmonije je da pruži publici „sat, dva putovanja, da u trenutku, u tom malom delu dana, zaboravimo sve drugo“.

„Onda smo uspeli u našoj misiji da im pružimo nešto i da ih odvedemo na neko putovanje i oplemenimo. I oni nas i mi njih. Da smo pustili da nas muzika u mislima odvede negde drugde“, zaključio je Latković komentarišući misiju Beogradske filharmonije zvanu „Koncerti za bebe“.

Izvor: Tanjug