MESTA GDE SE DOBRO JEDE I PIJE

Magazin Fine Dining Lovers objavio je selekciju gradova i regija koji se kao gastro destinacije naglo probijaju na svetskim top listama.

Uticajni magazin Fine Dining Lovers nedavno je objavio listu Top 10 fine dining destinacija u 2024. godini (gastro destinacije).

gastro destinacije

U izboru svetskih destinacija koje pored svega ostalog, nude i ozbiljno dobru visoku gastronomiju i restorane svetskog ranga nalazi se i Zagreb kao nama najbliži grad na ovoj listi. U okviru svake destinacije pobrojani su i restorani koje nikako ne bismo smeli da propustimo da posetimo u 2024. godini.

Top destinacije za ljubitelje visoke gastronomije u 2024. godini, prema izboru Fine Dining Lovers magazina:

Toronto, Kanada

Toronto je prešao dug put dok nije postao grad sa uzbudljivom scenom visoke gastronomije, a u 2024. godini tek će da privlači putujuće gurmane širom sveta. Pre nešto više od godinu dana, lansirano je i prvo izdanje Mišlenovog vodiča za Toronto, a od prošle godine u vodiču je 15 restorana sa zvezdicama. Toronto ima i restoran sa zelenom zvezdom, Frilu čiji vlasnici Džon Vinsent i Sandra Trojano imaju i sopstvenu farmu, metodom bez obrade, proizvode voće i povrće koristeći sav otpad restorana kao kompost. Restoran 20 Victoria ove godine je dodat na listu sa jednom zvezdicom, a zasluge za to ponajviše pripadaju kuvaru Džuliju Hajdu i njegovoj visokoj, savremenoj, kuhinji.

Zagreb, Hrvatska

Dugo godina su Zagreb i Hrvatska bili ispod radara svetskih gastronoma, i u 2024. godini, Zagreb bi konačno trebalo da ostvari svoj potencijal destinacije u koju se dolazi zbog vrhunske hrane i restorana. Hrvatska, kako piše Fine Dining Lovers, nudi toliko toga, od širokih dalmatinskih planina, do slavne Istre i zadivljujuće obale prošarane ostrvima, dok je Zagreb savršena lokacija da započnete istraživanje gastronomije. Grad ima specifičan šarm, sa brutalističkom arhitekturom iz doba Jugoslavije i istorijskom gradskom četvrti. Izvanredni restorani u Zagrebu uključuju Noel, gde možete pronaći visokokvalitetan i veoma dobro izveden degustacioni meni. Idite na izlet u vinorodnu regiju Plešivica i večerajte u Koraku, za održivu gastronomiju i izvrsnu kuhinju. Istra je predivan deo zemlje sa dosta razvijenom scenom visoke gastronomije, ali sa izrazitim italijanskim uticajima. Posetite Agli Amici u Rovinju, gde šef kuhinje Simon De Luka služi vrhunsku kombinaciju italijanske i hrvatske kuhinje, na fenomenalnoj lokaciji uz more.

Valeta, Malta

Valeta je očigledno spremna da odbaci svoju reputaciju prestonice žurki za mlade i jednodnevnih izleta brodom, i da se okrene ka hrani i gastronomiji. Glavni grad zemlje je zadivljujuća lokacija Uneskove svetske baštine koji, po lepoti i istoriji, može da parira bilo kom turističkom gradu u Italiji. Trenutno je aktuelno snimanje Gladijatora 2, u kome Ridli Skot bira grad Valetu kao zamenu za Stari Rim, film koji će u 2024. privući još turista, tvrde urednici ovog magazina. Mišlenov vodič je prisustan na Malti od 2020. godine i u njemu je ukupno šest restorana sa zvezdicama. Under Grain, u hotelu Roselli nudi jela visoke kuhinje sa potpisom Viktora Bonga, šefa koji se smatra „kumom“ fine dining-a na Malti.

Istanbul, Turska

Tamo gde se Istok susreće sa Zapadom bude se sva čula. Jedno od tih čula je, naravno, ukus, a nova generacija mladih kuvara koja se vratila sa svojih putovanja po svetu, vratila se i oživela scenu visoke gastronomije u Turskoj. Predvodnik novog pokreta je Fatih Tutak, čiji je Turk sa dve Mišlenove zvezdice praktično baza nove turske kuhinje, dok su Neolokal i njegov šef kuhinje, Maksut Aškar, dokaz da je nova turska kuhinja istovremeno i inovativna i tradicionalna, uz to i održiva.

Velika Britanija, izvan Londona

Predugo je London bio gastronomska crna rupa u Velikoj Britaniji, privlačeći sve talente ka sebi. Ali, u poslednjih nekoliko godina, a posebno od kovida, piše Fine Dining Lovers, svedoci smo potpunog odvajanja regionalne kulinarske scene od londonske. Istorijska imanja kao što je Moor Hall u Lankaširu i dalje pokazuju najviše kulinarske standarde, dok Osip u Somersetu predstavlja svež pristup gastronomiji okrenut ka budućnosti. Oba imaju i sobe za one koji žele da pobegnu od gradske vreve. Razlog za odabir konkretne destinacije u Velikoj Britaniji mogu biti i restorani poput Andrev Fairlie u Gleniglsu, Perthshire u Škotskoj i L’Enclume u Grendž-over-Sendsu. Velika Britanija ima iznenađenje iza svakog ugla u pogledu prirodnih lepota i sjajnih restorana, i svakako je vreme da ih posetite.

Singapur

Svi putevi vode u Singapur ove godine, ako je suditi po tamošnjoj gradskoj upravi koja gotovo na nedeljnom nivou najavljuje nove restorane vodećih svetskih šefova. Na vrhu liste za 2024. je Fish australijskog gurua za morske plodove Džoša Nilanda, smešten u hotelu Edition, a koji opisuje kao „steakhouse fokusiran na morske plodove“. Još jedan novi titanski kulinarski predlog je Air, restoran nastao kao plod saradnje između dvojice šefova Vila Goldfarba i Meta Orlanda. U njemu rade klasično obučeni kuvari koji pripremaju elegantnu francusku kuhinju. Ne bi trebalo propustiti ni Burnt Ends Davea Pinta i višestruko nagrađivan restoran Odeta šefa Džulijana Ruiera smeštenog u Nacionalnoj galeriji Singapura.

Milano, Italija

Italijanska prestonica mode i dizajna polako pretenduje da postane i prestonica visoke gastronomije. Enriko Bartolini u svom istoimenom restoranu sa tri Mišlenove zvezdice u Mudeku (Museo delle Culture) priprema zapanjujuće kompleksnu i ukusnu fine dining kuhinju. Postoji još i mnogo, mnogo razloga da posetite Milano da biste jeli, uključujući i Contraste, koji predstavlja deo nove generacije kreativnih kuvara, i Verso Capitaneo, restoran braće Rema i Marija Kapitanea. Iyo najbolje ilustruje ljubavnu vezu Milana sa japanskom kulturom, a posebno njihovom kuhinjom.

Rijad, Saudijska Arabija

Saudijska Arabija se itekako otvara turizmu planirajući budućnost koja je manje zavisna od prihoda od fosilnih goriva. Kao rezultat, javlja se kulturna promena koja je Rijad učinila pristupačnom i zanimljivom gastronomskom destinacijom. Ponuda je raznolika, od klasičnih francuskih restorana, do restorana japanske, španske, južnoameričke kuhinje… Nedavno otvoreni restoran Nozomi pruža jedinstveno iskustvo sa elementima zabave, dok se izdvaja i MNKI HSE, intiman restoran koji služi savremenu latinoameričku kuhinju. Miazu ima titulu najboljeg restorana u Saudijskoj Arabiji prema izboru 50 najboljih restorana Bliskog istoka i Severne Afrike. Rijad još uvek ne nudi globalno prihvaćene standarde visoke kuhinje koje nude druge destinacije, i baš je zato sada pravo vreme da ga posetite. To je mesto sa sopstvenim identitetom i restoranskom scenom koja je strogo lokalna.

Kejptaun, Južnoafrička Republika

Šarolikost, dinamika, klima, proizvodi, bogata i raznolika teritorija, sa jednom od vodećih svetskih vinskih industrija: nije ni čudo što scena visoke gastronomije u ovom južnoafričkom gradu biva sve jača i jača. Fin je lider na sceni, kombinujući klasične tehnike pripreme hrane, sa modernim ukusima, uz poštovanje namirnica, dok La Colombe kuvara Džejmsa Gaga piše Fine Dining Lovers, dosledno impresionira, što mogu potvrditi i sve njegove nagrade. Za one koji su voljni da putuju, Paternoster, severno od Kejptauna, dom je Volfgata, za koji mnogi smatraju da je najbolji restoran na svetu, a zasigurno mesto vredno ekspedicije.

Majami, Florida

Sloboda, živost i raznolikost Majamija ogledaju se i u ponudi fine dining restorana, tamo gde kulinarski standardi uvek rastu. Gde je bogatstvo, tu je i klasična francuska kuhinja visokog nivoa koju predstavljaju L’Atelier de Joel Robuchon i Le Jardinier sa dve Mišlenove zvezdice. I za svakog ima ponešto – možete jesti kolumbijsku kuhinju u Elcielu i japanskii omakase u Hidenu. Uz latino ritam možete naći mnogo zabave nakon mraka, a dobra hrana možda je i najbolji način da osetite ukus Floride pre nego što odlučite gde vas noć vodi.

Izvor: Vinoifino.rs