AVANTURA BEZ DRUŠTVA

Ne znamo koliko upražnjavate solo varijante putovanja, ali ako niste o njima mislili do sada možda će ovaj tekst učiniti da razmislite.

Solo putovanja su u porastu širom sveta, a to potvrđuje i statistika. Prema podacima sa platforme Booking.com, pre pandemije, 14 odsto njihovih korisnika bili su solo putnici, a 2022. njihov procenat je porastao na neverovatnih 23 odsto.

solo putovanja

Čak i mnogi psiholozi navode da putovanje bez društva blagotvorno utiče na osećanje samopouzdanja i na našu ličnost i menja život nabolje. Ako tražite inspiraciju i želite da putujete sami, ovo su najjeftinije destinacije za solo putnike prema brojnim studijama.

VIJETNAM

Vijetnam je poznat kao jedna od najjeftinijih destinacija u jugoistočnoj Aziji, regionu koji je dugo bio popularan među solo putnicima. Ova prelepa zemlja je dom neverovatnih prirodnih lepota i verovatno će vam trebati meseci ili čak godine da sve to istražite. Turisti u Vijetnamu ne propuštaju da posete Železničku ulicu, odnosno „train street“, čija je popularnost eksplodirala s pojavom društvenih mreža, a nedavno je otvoren i Most poljubaca, za koji meštani veruju da će postati pravi turistički hit.

Na osnovu podataka sa sajta za planiranje putovanja Budget Tour Trip, prosečna cena boravka u Vijetnamu je oko 57 evra dnevno. Autori navode da je moguće potrošiti i manje ako boravite u hostelima i jedete brzu hranu.

ARGENTINA

Kada pomislite na Argentinu, prvo što vam padne na pamet jesu slike parova koji strastveno plešu tango na kaldrmi ili odraslih muškaraca u suzama na fudbalskim utakmicama. Možda čaša lokalnog crnog vina i parče ukusne govedine dinstane na roštilju. Svi znamo da je zemlja fudbala, mesa i igre jedna od najlepših na svetu, a prema istraživanjima, ona je i jedna od najjeftinijih zemalja za solo putnike.

Jedan korisnik na Traveloffpathu je prokomentarisao da je potrošio samo 1.375 evra za mesec dana u Buenos Ajresu, a ovaj iznos uključuje život u otmenom jednosobnom stanu u modernom kvartu, ručak ili večeru u restoranu ili naručivanje dostave za skoro svaki obrok, uz korišćenje Ubera svaki dan, odlazak na vikend-putovanje u Urugvaj i avionske karte za putovanja po zemlji.

PORTUGAL

Već 16 godina zaredom britanski The Post Office sastavlja listu evropskih gradova koji nude najbolju vrednost za novac. Lisabon je 2023. godine proglašen za „najisplativiju” evropsku metropolu, a koristili su kriterijume kao što su cena vikend-boravka u gradu u hotelu sa tri zvezdice, cena javnog prevoza, kao i ulaznice u najpoznatiji muzej i hrana i piće u lokalnim restoranima.

Ako sanjate o svom sledećem putovanju negde u Evropi, dođite i otkrijte Lisabon. To je istorijski grad pun priča, gde sunce sija 300 dana u godini, a temperatura retko pada ispod 15 stepeni Celzijusa. Grad u kome se osećate bezbedno, danju ili noću i u kome ćete pronaći hotele i restorane za svačiji ukus, budžet i zahteve.

Izvor: Putnikofer.hr